Sreda, 23. maj 2007.

Uloga Parlamenta u promociji rodne ravnopravnosti i borbi protiv nasilja u porodici

Narodna skupština Republike Srbije i Parlamentarna skupština Saveta Evrope, uz podršku Kancelarije SE u Beogradu, započele su promociju kampanje «Zaustavimo porodično nasilje nad ženama» u okviru šestomesečnog predsedvanja Srbije Komitetom ministara SE.Narodna skupština Republike Srbije i Parlamentarna skupština Saveta Evrope, uz podršku Kancelarije SE u Beogradu, započele su promociju kampanje «Zaustavimo porodično nasilje nad ženama» u okviru šestomesečnog predsedvanja Srbije Komitetom ministara SE.

Tim povodom, u Domu Narodne skupštine danas je održan okrugli sto pod nazivom «Uloga parlamenta u promociji rodne ravnopravnosti i borbi protiv nasilja u porodici».

Dobrodošlicu učesnicima skupa poželeo je potpredsednik Narodne skupštine Milutin Mrkonjić istakavši da je nasilje nad ženama problem nad kojim ne treba zatvarati oči i koji treba rešavati na institucionalan način, usvajanjem odgovarajućih zakonskih propisa.

Moderatorka okruglog stola, narodna poslanica Gordana Čomić podsetila je da Ustav Republike Srbije garantuje ravnopravnost muškaraca i žena i zabranjuje diskriminaciju građana po bilo kojoj osnovi, ali da je neophodno da Narodna skupština usvoji Zakon o rodnoj ravnopravnosti, jer je Srbija jedina zemlja u regionu koja ovaj zakon još uvek nema. Ona je istakla da u novom sazivu Narodne skupštine žene čine nešto više od 21% ukupnog broja poslanika iako zakonska rešenja predviđaju da taj broj ne sme biti manji od 30%. Ona je istakla da je zadatak žena, narodnih poslanica, da se zalažu ne samo za usvajanje Zakona o rodnoj ravnopravnosti, već da svi zakoni imaju rodno osetljive odredbe. Ona je dodala da u Srbiji devedesetih godina nasilje u porodici nije bila društvena tema i da je zadatak parlamentarki upoznavanje javnosti sa tim da nasilje nije lični, porodični i privatni, već društveni problem. Ona je istakla i veoma značajnu saradnju državnih institucija i nevladinog sektora po pitanju rešavanja ovog problema.

Predsednica odbora za jednake mogućnosti za žene i muškarce Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Gislin Bilgehan podsetila je da je Savet Evrope 2006. godine pokrenuo kampanju «Zaustavimo nasilje nad ženama», koja će u 47 zemalja članica SE trajati do 2008. godine.Cilj ove kampanje je da nacionalni parlamenti daju svoj doprinos u borbi protiv nasilja nad ženama. Ona je istakla očekivanje da će jedan od prioriteta Srbije u periodu predsedavanja Komitetom ministara SE biti borba protiv trgovine ženama, kao jednog od vidova nasilja i ugrožavanja ljudskih prava.

Članica Odbora za ravnopravnost polova Narodne skupštine Milica Vojić-Marković je istakla da nasilje nad ženama pogađa sve društvene slojeve i da predstavlja najteži oblik diskriminacije žena. Ona je navela da su istraživanja u Srbiji bila veoma retka, ali da se u prethodnih 15 godina beleži porast nasilja u porodici: svaka druga žena trpi psihičko, svaka treća fizičko, a svakoj četvrtoj se preti nasiljem. Preko 92% izvršilaca nasilja su muškarci, a najrasprostranjenije je nasilje nad suprugom. Kategorije koje su najizloženije nasilju u porodici su Romkinje, žene sa psihički izmenjenim ponašanjem i žene sa hendikepom.

Okruglom stolu su prisustvovale i predstavnice nevladinog sektora Vesna Stanojević iz Savetovališta protiv nasilja u porodici, Tanja Ignjatović iz Autonomnog ženskog centra i Zorana Šijački stručnjak u oblasti rodne ravnopravnosti, koje su govorile o postojećoj situaciji u Srbiji u kontekstu zakonske regulative, mera prevencije i zaštite žrtava nasilja u porodici.

Luis Maria De Puig (Luis Maria De Puig) predsedavajući španske delegacije u PSSE i Darinka Stančeva, članica PSSE i regionalna koordinatorka akcije «Parlamenti ujedinjeni u borbi protiv nasilja u porodici nad ženama» izneli su u svojim izlaganjima nacionalna iskustva u oblasti menjanja nacionalnog zakonodavstva radi efikasije borbe protiv nasilja u porodici.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
subota, 4. april
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja