8. oktobar 2019. Potpredsednik Narodne skupštine prof. dr Vladimir Marinković otvorio učenički parlament

8. oktobar 2019. Potpredsednik Narodne skupštine prof. dr Vladimir Marinković otvorio učenički parlament

Utorak, 8. oktobar 2019.

U okviru Dečije nedelje održana sednica učeničkog parlamenta

U Narodnoj skupštini održana je sednica učeničkog parlamenta u organizaciji „Prijatelja dece Srbije“


Potpredsednik Narodne skupštine prof. dr Vladimir Marinković je, otvorivši skup, pozdravio, u ime predsednice Narodne skupštine Maje Gojković, u ime svih narodnih poslanika i članova Odbora za prava deteta, kao i u svoje lično ime, mlade parlamentarce.

Potpredsednik Marinković je istakao da se u Narodnoj skupštini tradicionalno održavaju sednice učeničkih parlamenata i tom prilikom deca svoje školske klupe zamenjuju skupštinskim i iznose svoja mišljenja, razmenjuju iskustva i ukazuju na eventualne problema sa kojima se suočavaju.

Narodna skupština želi da ukaže na značaj i doprinese jačanju učeničkog parlamenta, kao jednog od oblika participacije dece u donošenju odluka. Učešće u radu i funkcionisanje učeničkog parlamenta temelji se na Konvenciji o pravima deteta kao osnovnom dokumentu za planiranje i realizaciju aktivnosti u toku Dečije nedelje, naglasio je Marinković. Istakao je da je današnja sednica učeničkih parlamenata posvećena značaju i izazovima koje deca imaju u tradicionalnim i novim medijima, kao i njihovom pravu na slobodno izražavanje.

„Svako dete ima pravo na slobodno izražavanje sopstvenog mišljenja i pravo da se njegovo mišljenje uzme u obzir u svim stvarima i postupcima koja ga se tiču“, poručio je Vladimir Marinković.

Ukazao je na veliku ulogu medija u procesu odrastanja dece, istakavši da je medijski uticaj na decu i mlade sve izraženiji u zavisnosti od medijskih sadržaja i naglasio da je povodom toga, neophodna još veća kontrola od strane roditelja, ali i od strane medijskih kuća koje plasiraju različite sadržaje. Takođe, neizbežna je i kontrola nadležnih organa nad radom medija u slučajevima kršenja medijskih zakona na štetu deteta, zaključio je Marinković.

Imajući u vidu da su deca i mladi veoma otvoreni kada je reč o medijskim navikama i sadržajima, zapravo nisu svesni da one imaju snažan uticaj na njih, i da je upravo zbog toga, neophodno jačati znanja i veštine i pospešiti edukaciju o medijskoj pismenosti.

Tokom izlaganja, naglasio je da borba za ljudsku slobodu i slobodu izražavanja nikada ne prestaje i da se sloboda, dan za danom, sve više osvaja i učvršćuje. Marinković je poručio da deca, uz podršku roditelja, društva i države, treba da grade pozitivnu sliku o sebi, da rade na svom samopouzdanju i samopoštovanju.

„Naša je obaveza da sa ovog skupa pošaljemo jasnu poruku da svi zajedno treba da gradimo zdravo i tolerantno društvo u kome će mediji u potpunosti poštovati prava dece i štititi ih od sadržaja koji mogu naneti štetu njihovom moralnom, intelektualnom i emotivnom razvoju. Zarad najboljeg interesa deteta, potrebno je da se svi akteri obavežu da ulože dodatne napore kako bi deca mogla da razviju sve svoje potencijale, zatim da stvorimo jednake šanse za svu našu decu i stvorimo okruženje u kome će se svako dete osećati sigurno, zaštićeno, srećno i zdravo“, zaključio je Marinković.

U uvodnim izlaganjima, mladim parlamentarcima su se na sednici obratili i državna sekretarka u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Ana Marija Viček, izvršna direktorka Prijatelja dece Srbija Iva Eraković, predstavnica UNICEF-a, predstavnica Ministarstva kulture i informisanja Maja Zarić i psiholog Prvoslav Plavšić.

Oni su tom prilikom ukazali da se ove godine obeležava 30 godina od usvajanja Konvencije o pravima deteta Ujedinjenih nacija.

Zajednički su ocenili da deca i mladi nisu dovoljno zastupljeni u medijima, ukazavši i na nedostatak sadržaja koji im je namenjen. Neophodno je da se deca medijski edukuju, da unapređuju svoje veštine i znanja i da, od plasiranih medijskih informacija, biraju samo tačne i korisne.

Poručili su im da njihovi zahtevi treba da bude jasni i glasni, da se čuju pozitivne poruke i da nije dovoljno da budu samo kritični, već treba raditi na unapređenju unutar društva i ponuditi više ideja, kako bi se eventualni problemi rešili.

Video (1)

Utorak, 8. oktobar 2019. | sednica učeničkog parlamenta u organizaciji Prijatelja dece Srbije 08.10.2019.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2