24. decembar 2015. Predstavljanje publikacije „Jačanje nadzorne uloge Narodne skupštine – Okvir za raspravu“

24. decembar 2015. Predstavljanje publikacije „Jačanje nadzorne uloge Narodne skupštine – Okvir za raspravu“

Četvrtak, 24. decembar 2015.

U Narodnoj skupštini predstavljena publikacija pod nazivom „Jačanje nadzorne uloge Narodne skupštine - Okvir za raspravu“

Predstavljanje publikacije pod nazivom „Jačanje nadzorne uloge Narodne skupštine – Okvir za raspravu“ održano je 24. decembra u Narodnoj skupštini.


Publikaciju je, ispred Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), predstavio Marko Vujačić istakavši da Okvir za raspravu predstavlja rezultat doprinosa koji su predavači i polaznici pružili tokom i nakon završetka jednosemestralnog kursa za inovaciju znanja „Parlament i demokratija“ , održanog od februara do maja 2015. uz podršku projekta „Jačanje nadzorne uloge i javnosti u radu Narodne skupštine“, koji sprovodi UNDP u saradnji sa Narodnom skupštinom, a uz podršku Švajcarske agencije za razvoj i saradnju.

Vujačić je naglasio da je nadzorna uloga, kao jedna od četiri najvažnije funkcije parlamenta, najbitnija za parlamentarni razvoj i da jačanje iste i u budućnosti treba da ostane prioritet, pritom zahvalivši se svim predavačima i polaznicima koji su učestvovali na kursu i time doprineli izradi publikacije.

Prisutnima se potom obratila Dubravka Filipovski, koja je tom prilikom istakla da je kurs za inovaciju znanja „Parlament i demokratija“ za nju predstavljao izrazito obrazovnu formu, a istovremeno i veliki izazov. Naime, kako je navela, ona je, ispred Narodne skupštine, zajedno sa narodnom poslanicom Olgicom Batić, bila zadužena da predstavi rad Nacionalnog ogranka za borbu protiv korupcije (GOPAK), kao novi vid forme rada Narodne skupštine u borbi protiv korupcije. „Ovaj kurs je bio prilika da predstavnici Narodne skupštine na najbolji način predstave rad parlamenta, kao i da se studenti zainteresuju da, kroz svoje analize, daju novu obrazovnu formu koja je potrebna u daljem radu u okviru razvoja demokratije i parlamentarizma“, zaključila je Filipovski.

Takođe, prisutne je pozdravila i narodna poslanica Marija Obradović, poručivši da smatra da je veoma važno da se, koliko god to dozvoljavaju finansijski kapaciteti i projekti, nastavi u ovom smeru, kao i da u srpskom parlamentu postoji i volja i potreba za učešće u ovakvim projektima.

U ime Službe Narodne skupštine govorila je Mirjana Radaković, pomoćnik generalnog sekretara i rukovodilac Sektora za zakonodavstvo. Radaković je istakla da joj je bila čast da bude jedan od predavača tokom trajanja kursa. “Tu smo da, uz podršku UNDP i FPN, prenosimo naše znanje i iskustvo svima iz Službe koji su za to zainteresovani. Tokom kursa imali smo priliku da međusobno razgovaramo, da učimo jedni od drugih, razmenjujemo mišljenja i proširujemo znanja i smatram da smo odgovorili svim zahtevima, a rezultat je upravo ova publikacija“, tom prilikom zaključila je Radaković.

Ispred Fakulteta političkih nauka obratio se dr Dušan Spasojević koji se, u ime FPN, zahvalio Narodnoj skupštini i UNDP što su pokrenuli i podržali program i istakao da u budućnosti, u projekte te vrste, treba uključiti i druge delove beogradskog univerziteta.

Uz narodne poslanice Dubravku Filipovski i Mariju Obradović učešće na skupu uzeli su zaposleni u Službi Narodne skupštine, predstavnici UNDP, kao i profesori i studenti Fakulteta političkih nauka.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2