15. mart 2023. U Narodnoj skupštini obeležen Mesec Frankofonije

15. mart 2023. U Narodnoj skupštini obeležen Mesec Frankofonije

Sreda, 15. mart 2023.

U Narodnoj skupštini obeležen Mesec Frankofonije

Na inicijativu šefice delegacije u Parlamentarnoj skupštini Frankofonije mr Jadranke Jovanović, danas je u Narodnoj skupštini obeležen Mesec Frankofonije.


U ime predsednika Narodne skupštine Republike Srbije dr Vladimira Orlića, mr Jadranka Jovanović poželela je dobrodošlicu na ovaj događaj kojim se obeležava još jedan Mesec Frankofonije u Srbiji, navodeći da se time pokazuje naša privrženost ovoj značajnoj međunarodnoj organizaciji.

Jovanović je istakla da prisustvo Srbije u Parlamentarnoj skupštini Frankofonije i Međunarodnoj organizaciji Frankofonije nije slučajnost, podsećajući da je prvi moderni srpski Ustav Srbije rađen po uzoru na Francuske ustavne povelje iz 1814. i 1830. godine, i belgijski Ustav uz 1831. godine. „Francuski jezik je jezik na kome se formirala srpska intelektualna i politička elita, a frankofoni pravni tekstovi su bili uzor prvim srpskim kodifikacijama“, navela je ona.

U Srbiji se danas francuski jezik uči u 360 osnovnih, 187 srednjih škola i 5 škola za obrazovanje učenika sa smetnjama u razvoju i invaliditetom, navela je Jovanović i ukazala da zajednički treba dalje da radimo na još maštovitijoj i snažnijoj promociji francuskog jezika među najmlađom populacijom.

Mr Jadranka Jovanović je istakla da je, kao šefica delegacije u PS Frankofonije, ponosna na brojne aktivnosti i rezultate koje je Srbija imala u ovoj velikoj međunarodnoj organizaciji, u kojoj je promenili status iz posmatrača u prudruženog člana i dodala da u plani i isticanje kandidature za stalno članstvo u PS Frankofonije.

Zaključujući svoje obraćanje, mr Jadranka Jovanović je ocenila da da je Frankofonija jedna od poslednjih svetskih organizacija koja je zadržala, ne samo deklarativno, već i suštinski, reči kao što su jednakost, bratstvo, solidarnost, sloboda i različitost (egalite, fraternite, solidarite, liberte, diversite) i izrazila uverenje da će upravo to Frankofoniji politički osigurati trajanje i sigurnu budućnost.

Predsedavajuća Grupe frankofonih ambasadora, ambasadorka Rumunije Silvija Davidou navela je da je potrebno da se posveti pažnja poštovanju međunarodnih prava, stubova demokratije, osnovnih sloboda, vladavine prava, institucionalne nezavisnosti, te da su parlament i skupština u samoj srži našeg delovanja za unapređivanje demokratije.

Dodala je da je sada više nego ikada potrebna tolerancija i poštovanje društvenih okvira, kao i saradnja sa građanima, umetnicima, studentima, učenicima kako bi se da bi svi zajedno uživali u kulturnoj raznolikosti, različitim vrednostima i vrednostima koje neguje Frankofonija.

Za kraj je navela da uloga poslanika u ovom procesu daje veliki doprinos, kroz zakonodavnu moć i pozvala sve učesnike da prodube dijalog unutar Parlamentarne skupštine Frankofonije.

Prisutnima su se obratili i poslanici Nacionalne skupštine Republike Francuske Frederik Peti i Marin Amle, koji borave u zvaničnoj poseti Republici Srbiji.

„Činjenica da Srbija želi da unapredi svoj status u Frankofoniji, govori pozitivno o budućnosti ovog regiona, u kojem je uvek bila prisutna Frankofonija“, istakao je Frederik Peti.

Marin Amle izrazila je zahvalnost na svim aktivnostima usmerenim na zaštitu i negovanje francuskog jezika, koji se govori na pet kontinenata i koji je simbol slobode i emancipacije naroda. Frankofonija je dragoceno nasleđe koje treba čuvati za buduće generacije, istakla je Amle, dodajući da je Frankofonija i način da se narodi približe, jer ona poziva da se poštuju kulturne i civilizacijekse raznolikosti.

Nakon uvodnih obraćanja, usledio je umetnički program na kojem je muzičku numeru na harmonici, autora Ričarda Galijana (Richard Galliano) pod nazivom „Valcer u Margou“ ("La Valse a Margaux") izveo Luka Milojković iz Muzičke škole u Nišu, pod mentorskim vođstvom profesora Predraga Jovanovića; stihove iz pesme „Mom belom bratu“ ("Poeme a mon frere blanc'') senegalskog pesnika Leopolda Sedara Sengora (Léopold Sédar Senghor) govorio je glumac Rastko Janković, a muzičku numeru Žorža Bizea „Habanera“ izvela je srpska operska primadona i prvakinja Opere Narodnog pozorišta u Beogradu i narodna poslanica, predsednica Poslaničke grupe prijateljstva sa Francuskom i šefica delegacije u Parlamentarnoj skupštini Frankofonije mr Jadranka Jovanović.

Obeležavanju Međunarodnog dana Frankofonije prisustvovali su članovi delegacije Narodne skupštine u PS Frankofonije i članovi PGP sa Francuskom, ambasadori frankofonih zemalja u Beogradu, predstavnici Ministarstva spoljnih poslova i Instituta za francuski jezik i kulturu.


Foto galerija


Video (1)

Sreda, 15. mart 2023. | obeležavanje meseca Frankofonije 15.03.2023.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
nedelja, 4. jun
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja