12. februar 2020. Peto zasedanje parlamentarne Komisije za saradnju između Narodne skupštine Republike Srbije i Državne dume Federalne skupštine Ruske Federacije

12. februar 2020. Peto zasedanje parlamentarne Komisije za saradnju između Narodne skupštine Republike Srbije i Državne dume Federalne skupštine Ruske Federacije

Sreda, 12. februar 2020.

U Moskvi održano Peto zasedanje srpsko-ruske parlamentarne komisije za saradnju

Peto zasedanje parlamentarne Komisije za saradnju između Skupštine Srbije i Državne dume Federalne skupštine Ruske Federacije održano je danas u Moskvi.


Predsednica Skupštine Srbije i predsednik Državne dume Vjačeslav Volodin otvorili su sednicu komisije za saradnju dva parlamenta, a u daljem radu sednicu su vodili potpredsednik Narodne skupštine Republike Srbije Đorđe Milićević i predsednik Odbora za ekonomsku politiku, industriju, inovacioni razvoj i preduzetništvo Sergej Žigarev.

U radnom delu komisije za saradnju poslanici dva parlamenta razmatrali su parlamentarnu podršku i doprinos u realizaciji rusko-srpskih sporazuma i dogovora u ključnim i perspektivnim oblastima bilateralne saradnje, između ostalog u energetici, informacionim i komunikacionim tehnologijama, digitalnoj ekonomiji. Komisija je razmotrila koordinaciju rada Skupštine Srbije i Državne Dume u jačanju međunarodne i regionalne bezbednosti u okviru bilateralnih i multilateralnih formata. Članovi Komisije razgovarali su i o zaštiti istorijskog pamćenja i suprotstavljanju heroizaciji nacizma u kontekstu 75. godišnjice završetka Drugog svetskog rata.

Na Petom zasedanju Komisije ispred Narodne skupštine RS učestvovali su predsednik Odbora za spoljne poslove prof. dr Žarko Obradović, predsednik Poslaničke grupe prijateljstva sa Rusijom i šef stalne delegacije Narodne skupštine u PS ODKB Milovan Drecun i narodni poslanici Sandra Božić, Dubravka Filipovski i Dragomir Karić.

Jedna od ključnih tačaka zasedanja Komisije bila je inicijativa za osnivanje Instituta za očuvanje istorijskog sećanja. Zamenik kopredsedavajućeg Đorđe Milićević je naglasio da je ovaj predlog od ogromnog značaja za Srbiju i srpski narod.

„Svedoci smo pokušaja revizije istorije i pokušaja da se minimiziraju žrtve srpskog i ruskog naroda“, rekao je Milićević. Podvukao je da je zajednički zadatak da sačuvamo naše zajedničko nasleđe i da će predložiti Vladi Republike Srbije da se nauka uključi, sa ciljem da se sačuva prava istina o kreiranju slobodne Evrope.

Sumirajući rezultate rada Komisije, potpredsednik Skupštine Srbije Đorđe Milićević je istakao da parlamenti imaju značajnu ulogu u podršci i unapređenju rezultata bilateralne saradnje i da su sva razmatrana pitanja od neposrednog interesa za dve zemlje.

Milićević je napomenuo da su podvučeni veliki kapaciteti saradnje u oblasti energetike i korišćenja nuklearne energije u mirnodopske svrhe, kao i značaj što skorije ratifikacije potpisanih sporazuma, i usaglašavanja i potpisivanja novih dokumenata o saradnji u oblasti inovacija i tehnološkog razvoja, te da je naglašena važnost projekta Turski tok.

Potpredsednik Skupštine je ukazao da je koordinacija rada Državne Dume i Skupštine Srbije u jačanju međunarodne i regionalne bezbednosti u okviru bilateralnih i multilateralnih formata od velikog značaja i da je važno nastaviti sa unapređenjem parlamentarnih odnosa u međunarodnim parlamentarnim institucijama.

U pogledu zajedničkih napora u zaštiti istorijskog pamćenja i suprotstavljanju heroizaciji nacizma, ukazano je da očuvanje antifašističkih tradicija, suprotstavljanje izobličavanju istorije rata i njegovih rezultata predstavlja danas jedan od najznačajnijih zadataka, u čemu dve zemlje treba da nastave zajedničke napore.

„Najznačajnija aktuelna pitanja od zajedničkog interesa koja smo danas razmatrali i saglasnost koju smo postigli doprinose još čvršćem povezivanju i koordinaciji delovanja dva parlamenta“, naglasio je Milićević i podvukao da i u narednom periodu parlamenti treba da nastave sa unapređenjem svih vidova saradnje u cilju daljeg razvoja tradicionalno bliskih i prijateljskih odnosa naše dve zemlje i naroda.

U ime Državne dume u radu Komisije učestvovali su i predsednik Odbora Državne dume za međunarodne poslove Leonid Slucki, predsednik Odbora za ekonomsku politiku, industriju, inovacioni razvoj i preduzetništvo Sergej Žigarev, predsednik Odbora za energetiku Pavel Zavaljni, predsednik Odbora za odbranu Vladimir Šamanov, zamenik presednika Odbora za federalni poredak i lokalnu samoupravu Valentina Tereškova i predsednik Odbora za kulturu Jelena Jampoljska, prvi zamenik predsednika Odbora za kulturu Jelena Drapeko, član Odbora za energetiku Natalja Nazarova, prvi zamenik predsednika Odbora za poslove ZND, evroazijsku integraciju i veze sa sunarodnicima Konstantin Zatulin i prvi zamenik predsednika Odbora za Poslovnik i organizaciju rada Valerij Ivanov i član Odbora za odbranu, koordinator ruskog dela Komisije Pavel Dorohin.

Komisija za saradnju Skupštine Srbije i Državne dume formirana je decembra 2015. godine, a na osnovu Sporazuma o saradnji dva parlamenta, do sada se sastajala pet puta, naizmenično, u Srbiji i Ruskoj Federaciji.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
subota, 29. januar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja