14. februar 2013. Učesnici javnog slušanja Politička i druga prava Srba u regionu

14. februar 2013. Učesnici javnog slušanja Politička i druga prava Srba u regionu

Četvrtak, 14. februar 2013.

U Domu Narodne skupštine održano javno slušanje na temu Politička i druga prava Srba u regionu

U organizaciji Odbora za dijasporu i Srbe u regionu juče je u Domu Narodne skupštine održano slušanje na temu “Politička i druga prava Srba u regionu“.


Javno slušanje je otvorio predsednik Odbora Aleksandar Čotrić, ističući da je Odbor ostvario kontakte sa svim predstvanicima dijaspore i njihovim udruženjima, sa kojima ima dobru saradnju. Čotrić je dodao da je zabrinjavajući podatak da se broj stanovnika koji se deklarišu kao državljani Srbije smanjuje, posebno usled asimilacije i drugih problema sa kojima se suočavaju Srbi u regionu, i da današnje javno slušanje ima za cilj razmenu ideja koje bi bile od pomoći za ostavrivanje prava našeg naroda u regionu.
Učesnike je pozdravio i potpredsednik Narodne skupštine Nenad Popović koji je naglasio da u nekim državama nisu zagarantovana ni osnovna prava Srba i da je Srbija obavezna da se stara o zaštiti našeg stanovništva. Takođe je podsetio na problem našeg stanovništva u Hrvatskoj, gde je situacija najteža i u kojoj veliki broj Srba nema pravo na penziju.
Žarko Obradović, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je rekao da su Srbi u zemljama regina brojčano manji u odnosu na pripadnike manjina u Srbiji. Ono što je ohrabrujuće jeste da u Srbiji imamo nastavu na osam manjinskih jezika u osnovnom obrazovanju, a na pet u srednjem, i da nacionalni saveti pomažu manjinama u ostvarivanju njihovih prava, dodao je Obradović.
Slavka Drašković, direktorka Kancelarije za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu se obratila učesnicima ističući da van granica Srbije živi 1.916.030 Srba, ali da oko dve stotine hiljada Srba nisu u mogućnosti da se izjasne i potpišu kao Srbi, iz mnogo razloga. Drašković je dodala da je u prethodnom periodu usvojen Zakon o dijaspori i Srbima u regionu, osnovani su Savet za Srbe u regionu i Fond za Srbe u regionu, ali je najveći problem nedovoljno sredstava u budžetu.
Marko Đurić, savetnik predsednika Republike Srbije je naglasio da odnos prema Srbima u regionu predstavlja odnos prema nama samima. Srbi u regionu su često bili žrtva političkih sukoba, a ovo pitanje treba da bude nacionalno pitanje, dodao je Đurić.
Juerg Staudenman, zamenik Stalnog predstavnika Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) je rekao da Srbija može mnogo da čini za svoje sunarodnike i da je bitna i kontrolna funkcija, koja će pokazati da li se poštuju prava manjina.
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je pozdravio učesnike i predložio vlastima u Srbiji da sačine "belu knjigu" o stanju prava Srba u regionu, kao i to da Srbija treba da promeni Zakon o državljanstvu i da po automatizmu odobrava državljanstvo, kao što to čine Hrvatska i Mađarska za svoje građane van granica.
Predstavnici Srba iz dijaspore su izneli probleme sa kojima se svakodnevno suočavaju, kao što je problem nastave na maternjem jeziku, izdavaštva, posebno ističući da u nekim zemljama nemaju status nacionalne manjine.
Narodni poslanici Miodrag Linta, Marko Atlagić i Neven Cvetićanin su podsetili na problem ostavrivanja penzija u Republici Hrvatskoj, na problem prognanih Srba i onih koji su na neki način oštećeni i istakli da je neophodno da se postigne taj nivo, na kom se nacionalna manjina neće osećati kao pripadnik manjine.
Predsednik Odbora, Aleksandar Čotrić je pohvalio odaziv pozvanih pojedinaca i organizacija, ističući da je ovo najposećenije javno slušanje, i da će informacija o javnom slušanju biti prosleđena učesnicima skupa, predsedniku Narodne skupštine i svim relevantnim udruženjima i organizacijama.
Odbor za dijasporu i Srbe u regionu organizovao je javno slušanje u saradnji sa Kancelarijom za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Vlade Republike Srbije i uz podršku UNDP projekta, koji finansira švajcarska agencija za razvoj i saradnju.


Odbori vezani za ovu aktivnost