16. jul 2021. Učesnici sastanka

16. jul 2021. Učesnici sastanka

Petak, 16. jul 2021.

Učešće predsednika Odbora za spoljne poslove Žarka Obradovića na prvom trilateralnom sastanku predsednika odbora za spoljne poslove parlamenata Italije, Srbije i Albanije u Rimu

Predsednik Odbora za spoljne poslove Narodne skupštine Republike Srbije prof. dr Žarko Obradović učestvovao je 16. jula 2021. godine u Rimu na prvom trilateralnom sastanku predsednika odbora za spoljne poslove parlamenata Italije, Srbije i Albanije.


Domaćin na sastanku bio je predsednik Odbora za spoljne i evropske poslove Predstavničkog doma Parlamenta Republike Italije Pjero Fasino, a učestvovala je i predsedavajuća Odbora za spoljne poslove Parlamenta Republike Albanije Mimi Kordeli.

Na sastanku su razmotreni različiti modaliteti buduće saradnje odbora za spoljne poslove tri parlamenta, a u cilju razvijanja bilateralne saradnje i ubrazanja procesa evropskih integracija Srbije i Albanije.

Učesnici sastanka su se saglasili da je proširenje EU na Zapadni Balkan prvenstveno odgovornost evropskih institucija, ali da svaka vlada u Evropi nosi jednaku odgovornost znajući da stabilnost i bezbednost na Balkanu utiče na stabilnost i bezbednost evropskog kontinenta u celini. To je cilj koji takođe uključuje odgovornost nacionalnih parlamenata koji su - kao odgovor na stalne zahteve Evropskog parlamenta - pozvani da podrže i prate proces evropskih integracija.

„Apelujemo na naše kolege predsednike odbora da podstaknu svaku odgovarajuću inicijativu u cilju ubrzavanja proširenja na Zapadni Balkan, kao odlučan korak ka završavanju velikog projekta koji nastojimo da ostvarimo od 1989. godine, a to je da ujedinimo Evropu u ime vrednosti mira, slobode, demokratije, društvene jednakosti, rodne ravnopravnosti i ljudski prava“, navodi se u izjavi koja je usvojena nakon sastanka.


Foto galerija