2. decembar 2022. Potpredsednica Narodne skupštine Elvire Kovač na panelu u organizaciji Evropskog pokreta u Srbiji

2. decembar 2022. Potpredsednica Narodne skupštine Elvire Kovač na panelu u organizaciji Evropskog pokreta u Srbiji

Petak, 2. decembar 2022.

Učešće potpredsednice Narodne skupštine Elvire Kovač na panelu u organizaciji Evropskog pokreta u Srbiji

Potpredsednica Narodne skupštine i predsednica Odbora za evropske integracije Elvire Kovač učestvovala je danas na panelu u organizaciji Evropskog pokreta u Srbiji na temu: “Daleko je blizu – dokle smo stigli sa evropskim integracijama“.


U prvom delu panela koji je bio posvećen analizi evropskih vrednosti i dostignućima Srbije u odnosu na standarde i zahteve EU govorili su Vladimir Bilčik, stalni izvestilac za Srbiju u Evropskom parlamentu, Miloš Todorović, v.d. pomoćnika ministra spoljnih poslova za EU i Vladimir Međak, stručnjak za evropske integracije.

U drugom delu panela, pored potpredsednice Narodne skupštine Elvire Kovač, na temu regionalne saradnje i spoljne politike, govorili su Jovana Marović, bivša potpredsednica i ministarka za evropske poslove u Vladi Crne Gore, Adrian Davidoju, specijalni izaslanik Rumunije za Zapadni Balkan i Jelica Minić, predsednica Evropskog pokreta u Srbiji.

Potpredsednica Kovač je u svom obraćanju na temu regionalne saradnje i spoljne politike, istakla nedavnu uspešnu posetu Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU- Srbija Strazburu, tokom koje su poslanici Narodne skupštine sa kolegama poslanicima Evropskog parlamenta razgovarali na različite teme u procesu evropskih integracija Srbije. Takođe je istakla važnost učešća članova Odbora za evropske integracije na Konferenciji odbora za evropske poslove parlamenata EU, posebno kada je na dnevnom redu politika proširenja. Govorila je radu Odbora za evropske integracije, te posebno istakla odličnu saradnju Odbora sa organizacijama civilnog društva i saradnju sa Nacionalnim konventom o EU. Kovač je navela da je usklađivanje sa spoljnom politikom Evropske unije značajno, ali da je interes građana Srbije na prvom mestu. Za kraj je najavila da će uskoro biti održana plenarna sednica Narodne skupštine na kojoj će na dnevnom redu biti zaključci povodom predstavljanja Izveštaja Evropske komisije za Srbiju za 2022. godinu, koje su predložili narodni poslanici. Pomenula je da je za danas sazvala sednicu Odbora za evropske integracije na kojoj će ministarka Miščević predstaviti Predloga zakona o potvrđivanju Okvirnog sporazuma o finansijskom partnerstvu između Republike Srbije koju zastupa Vlada Republike Srbije i Evropske komisije o pravilima za sprovođenje finansijske pomoći Evropske unije Republici Srbiji u okviru instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA III).


Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1