2. jun 2023. Šef stalne delegacije u Parlamentarnoj skupštini Frankofonije na sastanku šefova delegacija  Parlamentarne skupštine Frankofonije

2. jun 2023. Šef stalne delegacije u Parlamentarnoj skupštini Frankofonije na sastanku šefova delegacija Parlamentarne skupštine Frankofonije

Ponedeljak, 5. jun 2023.

Učešće mr Jadranke Jovanović na sastanku šefova delegacija Parlamentarne skupštine Frankofonije

Šef stalne delegacije u Parlamentarnoj skupštini Frankofonije mr Jadranka Jovanović učestvovala je na sastanku šefova delegacija Parlamentarne skupštine Frankofonije za region Evrope, koji je održan u Parizu 2. juna 2023. godine.


Učesnike su pozdravili Žan Šarl Luperto, predsednik PSF za region Evrope i Amelija Lakrafi, šef delegacije Republike Francuske u PSF. Učesnicima se obratio David Songulavili, predsednik delegacije Gruzije, a povodom predstojećeg zasedanja Parlamentarne skupštine Frankofonije u Tbilisiju od 4. do 8. jula 2023. godine.

Na sastanku je razmotren izveštaj o situaciji u državama koje se graniče sa Ukrajinom, a učesnicima se obratio zamenica šefa delegacije Moldavije. Šef stalne delegacije mr Jadranka Jovanović je, u okviru diskusije, istakla da Republika Srbija čvrsto podržava teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine. Založila se za poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Republike Srbije i upoznala učesnike sastanka sa aktuelnim dešavanjima na Kosovu i Metohiji. Naglasila je da su Srbi na KiM izloženi konstantnom teroru od strane prištinskih vlasti i osudila napad specijalnih policijskih snaga vatrenim oružjem na nenaoružane učesnike protesta.

Na sastanku je održana razmena mišljenja povodom predstojećeg Regionalne skupštine PSF u Atini u septembru 2023. godine, kao i razmatranje budućih tema rada Parlamentarne skupštine Frankofonije. Parlamentarci su razmenili mišljenja na temu borbe protiv lažnih informacija sa gospodinom Iv Bigom, predsednikom TV5 Monde i predstavnicima Udruženja frankofonih novinara.

Na sastanku su učestvovali šefovi delegacija iz: Francuske, Belgije, Švajcarske, Jermenije, Gruzije, Grčke, Mađarske, Severne Makedonije, Albanije, Monaka Poljske, Moldavije i Srbije, kao i ostrva Džersi i švajcarskih kantona Jura, Vale i Voa.