11. jul 2017. Učešće delegacije Odbora za evropske integracije na sastanku predsedavajućih KOSAK

11. jul 2017. Učešće delegacije Odbora za evropske integracije na sastanku predsedavajućih KOSAK

Utorak, 11. jul 2017.

Učešće delegacije Odbora za evropske integracije na sastanku predsedavajućih KOSAK

Sastanak predsedavajućih parlamentarnih odbora za evropske poslove parlamenata Evropske unije – KOSAK održan je 9. i 10. jula 2017. godine, u Talinu, u Estoniji, u okviru parlamentarne dimenzije estonskog predsedavanja Savetom Evropske unije.


Na sastanku su učestvovali predstavnici 28 zemalja članica Evropske unije, Evropskog parlamenta, kao i zemalja kandidata za članstvo u Evropskoj uniji. Pored toga, kao gosti, učestvovali su i predstavnici Evropske komisije, Evropskog saveta, Norveške, Švajcarske, Islanda i Gruzije. U delegaciji Odbora za evropske integracije Narodne skupštine Republike Srbije bili su Nenad Čanak, predsednik Odbora i Dragan Šormaz, član Odbora.

Na sastanku su predstavljeni prioriteti estonskog predsedavanja Savetom Evropske unije, a raspravljalo se i o neiskorišćenim privrednim potencijalima Evropske unije. Takođe je predložen dnevni red za 58. plenarnu sednicu KOSAK, koja će biti održana 26-28. novembra 2017. godine.

Sastanak su otvorili predsednik parlamenta Estonije Eiki Nestor i predsednik Odbora za poslove Evropske unije Tomas Vitsut. Prioritete estonskog predsedavanja Savetom Evropske unije predstavio je premijer Estonije Juri Ratas. Estonija će imati četiri glavna prioriteta tokom predsedavanja: Otvorena i inovativna evropska ekonomija, Sigurna i bezbedna Evropa, Digitalna Evropa i slobodan protok podataka, Inkluzivna i održiva Evropa. Naveo je da izbor prioriteta posredno ukazuje da je situacija u Evropskoj uniji u velikoj meri stabilizovana. Pored ova četiri prioriteta tokom predsedavanja Estonija će posvetiti potrebnu pažnju i drugim važnim pitanjima kao što su izlazak Velike Britanije iz EU i migrantska kriza. Naglasio je da što se tiče Bregzita, njihov je cilj da 27 država koje ostaju u EU ostanu ujedinjene da zbog izlaska Velike Britanije Evropska unija dodatno ne oslabi. Što se tiče migrantske krize, dodao je da je to problem cele EU a ne samo Italije i država na jugu Evrope, što je konstatovano i na prvom ministarskom sastanku koji je održan odmah posle preuzimanja predsedavanja Savetom EU. Tokom rasprave pomenuta su i druga važna pitanja, kao što su: terorizam, odnosi sa Rusijom, o zaštita životne sredine. Predsednik Odbora za evropske integracije Nenad Čanak naglasio je važnost politike proširenja na zemlje Zapadnog Balkana. S obzirom da je proces proširenja u poslednje vreme usporen, izrazio je nadu da neće biti daljeg usporavanja procesa tokom estonskog predsedavanja i da će biti nastavljena podrška reformama u zemljama Zapadnog Balkana. Tokom rasprave više parlamentaraca je konstatovalo da pitanje proširenja bitno i da je potreban kontinuitet i tokom estonskog predsedavanja u drugoj polovini 2017. godine.

U nastavku je govoreno o ekonomskoj situaciji u EU, i o mogućnostima za dalji ekonomski razvoj, o pomoći novoosnovanim kompanijama i daljem razvoju i unapređenju već postojećih kompanija. Govornici su bili Kristin Šrajber, direktorka Programa COSME i politike malih i srednjih preduzeća u Generalnom direktoratu za unutrašnje tržište, industriju, preduzetništvo i mala i srednja preduzeća u Evropskoj Komisiji, Sten Tamkivi, potpredsednik kompanije MOVE Guides i Ivo Špigel, suosnivač kompanije Perpetuum Mobile. U ovom delu je konstatovano da bi podrška malim kompanijama trebalo da bude jedan od ekonomskih prioriteta.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6