22. jul 2019. Delegacija Odbora za evropske integracije na Sastanku predsedavajućih odbora za evropske poslove država članica Evropske unije (KOSAK)

22. jul 2019. Delegacija Odbora za evropske integracije na Sastanku predsedavajućih odbora za evropske poslove država članica Evropske unije (KOSAK)

Ponedeljak, 22. jul 2019.

Učešće delegacije Odbora za evropske integracije na Sastanku predsedavajućih odbora za evropske poslove država članica Evropske unije

Delegacija Odbora za evropske integracije učestvuje na Sastanku predsedavajućih odbora za evropske poslove država članica Evropske unije (KOSAK), koji se održava u okviru parlamentarne dimenzije predsedavanja Finske Savetom Evropske unije, 21. i 22. jula 2019. godine, u Helsinkiju.


U Delegaciji Odbora za evropske integracije su predsednik Odbora, Nenad Čanak i članica Odbora, Vesna Marković.

Na sastanku učestvuju delegacije odbora za evropske poslove/integracije nacionalnih parlamenata država članica, država kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, država članica Evropske ekonomske zone i predstavnici evropskih institucija.

Učesnici Sastanka razgovaraju o prioritetima predstojećeg predsedavanja Finske Savetom Evropske unije i pitanjima budžeta namenjenog sektorskim politikama Evropske unije u predstojećem višegodišnjem budžetskom periodu.

Nenad Čanak je u svom obraćanju izrazio zadovoljstvo što se među prioritetima nalazi i nastavak politike pregovaranja o članstvu sa nama, kandidatima za članstvo. To daje nadu i ohrabrenje da ostajemo u fokusu politika Evropske unije uprkos izazovima sa kojima se Unija suočava.

Istakao je da Srbija učestvuje u rešavanju izazova sa kojima se EU suočava, kao što su ekonomska i migrantska kriza i klimatske promene. Uz to, Srbija ulaže i dodatni napor u sopstvene reforme i harmonizaciju sa standardima Evropske unije.

Informisao je da je broj otvorenih pregovaračkih poglavlja 17 od ukupno 35. Očekuje se da će se proces pregovaranja ubrzati, imajući u vidu političku podršku i tehničke kapacitete kojima naša administracija raspolaže.

Nenad Čanak je izrazio očekivanje da će novo rukovodstvo Evropske unije, kao posrednik u dijalogu između Beograda i Prištine, uticati na ukidanje odluke Prištine o uvođenju taksi na srpske proizvode. Osuda i ukidanje ove mere poslalo bi jasnu poruku o neprihvatljivosti jednostranih mera i omogućilo nastavak dijaloga sa ciljem postizanja obostrano prihvatljivog rešenja.

Istakao je da nam je važna stalna podrška i podstrek perspektivi članstva u EU za Srbiju i države zapadnog Balkana, koje dobijamo od predstavnika Evropske komisije, Evropskog parlamenta, ali pre svega, od država članica Unije.

Predsednici odbora za evropske poslove parlamenata Finske, Hrvatske, Rumunije, Velike Britanije i drugih država članica EU su pozvali na ubrzanje procesa približavanja kandidata sa Zapadnog Balkana članstvu u Evropskoj uniji.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
utorak, 7. decembar

Ceo kalendar dogadjaja