25. januar 2023. Učešće članica delegacije u PS SE na raspravi  posvećenoj  nedavnim tenzijama između Beograda i Prištine

25. januar 2023. Učešće članica delegacije u PS SE na raspravi posvećenoj nedavnim tenzijama između Beograda i Prištine

Četvrtak, 26. januar 2023.

Učešće članica delegacije u PS SE na raspravi posvećenoj nedavnim tenzijama između Beograda i Prištine

Parlamentarna skupština Saveta Evrope održala je u sredu, 25. januara raspravu posvećenu nedavnim tenzijama između Beograda i Prištine.


Biljana Pantić Pilja, šef delegacije je u debati istakla da se na Kosovu i Metohiji konstatno ugrožavaju prava nacionalnih manjina, posebno Srba.

Podsetila je na nedavne napade na Srbe na Kosovu i Metohiji: ranjavanje dva dečaka iz Štrpca na Badnji dan, prebijanje mladića na Božić, kao i na nedavno prebijanje i ranjavanje Srba na Kosovu i Metohiji. Naglasila je da je Srbija posvećena nastavku dijaloga, ali da Priština prethodno mora da primeni potpisane sporazume, formira Zajednicu srpskih opština i spreči etnički motivisane napade. Na kraju, podsetila je na stav koji većina često ponavlja u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evriope, da je poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta preduslov za mir i upitala da li je ovaj princip primenljiv i na Srbiju.

Član delegacije Dubravka Filipovski je istakla da se deset godina nakon potpisivanja Briselskog sporazuma položaj Srba na Kosovu i Metohiji drastično pogoršao jer su bezbednost i opstanak Srba konstatno ugroženi. U poslednje dve godine zabeleženo je 282 etnički motifisana napada na Srbe, naglasila je Filipovski.

Član delegacije Elvira Kovač je u raspravi povodom tenzija između Beograda i Prištine naglasila da svako rešenje mora biti zasnovano na kompromisu, uz puno poštovanje stavova i interesa Beograda. „Nažalost, svedoci smo da aktuelno rukovodstvo Prištine nastavlja da namerno i sistematski izaziva tenzije, stvarajući jednostranim potezima atmosferu nepoverenja. Potrebna je šira osuda ovakvih postupaka i incidenata od strane međunarodne zajednice, uz pravilno sagledavanje uzroka koji su nas doveli do sadašnje situacije“, zaključila je Kovač.

Parlamentarna skupština nastavlja rad u okviru Zimskog zasedanja koje se održava u Strazburu od 23. do 27. januara 2023. godine.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2