6. februar 2023. Članice Odbora za prava deteta

6. februar 2023. Članice Odbora za prava deteta

Ponedeljak, 6. februar 2023.

Učešće članica Odbora za prava deteta na panel diskusiji o pravima deteta održanoj u saradnji Komiteta za prava deteta Ujedinjenih nacija i Interparlamentarne unije

Zamenica predsednika Odbora za prava deteta Slavica Radovanović i članice Odbora za prava deteta Andrijana Avramov i Milica Nikolić učestvovale su na panel diskusiji pod nazivom „Zajednički rad na mobilisanju parlamenata za podršku pravima deteta“ u organizaciji Komiteta za prava deteta Ujedinjenih nacija i Interparlamentarne unije, koja je održana 6. februara 2023. godine.


Zamenica predsednika Odbora, gospođa Radovanović, se obratila i istakla da je pre više od deset godina Narodna skupština Republike Srbije prepoznala važnost pitanja zaštite prava dece u Republici Srbiji i potrebu za poboljšanjem njihovog položaja. Vođena tom idejom Narodna skupština Republike Srbije je formirala Odbor za prava deteta 2012. godine kao posebno stalno radno telo.

Narodna skupština Republike Srbije veliki značaj pridaje zaštiti prava deteta o čemu govori i činjenica da je predsednik Narodne skupštine na čelu ovog Odbora, odnosno da su svi potpredsednici Narodne skupštine članovi Odbora za prava deteta.

Učesnici panel diskusije upoznati su sa činjenicom da je Republika Srbija među prvim državama u svetu (1990. godine), ratifikovala Konvenciju Ujedinjenih nacija o pravima deteta i to samo godinu dana nakon njenog usvajanja, čime je otvoreno novo doba u zaštiti, unapređenju i nadzoru nad ostvarivanjem prava deteta u Republici Srbiji.

Dalji napredak zabeležen je osnivanjem Saveta za prava deteta pri Vladi Republike Srbije, koji predlaže Odboru za prava deteta Narodne skupštine nacionalne mehanizme za rešavanje najvažnijih pitanja iz oblasti dečijih prava. Posebno je istaknuta uloga Zaštitnika građana koji u okviru svojih nadležnosti obavlja i poslove zaštite prava deteta. Pored značajnog napretka u ovoj oblasti neophodno je kontinuirano unapređenje postojećih zakonskih rešenja i strateških planova u cilju bolje koordinacije i razmene podataka između nadležnih organa i ustanova.

Tokom panel diskusije istaknuta je otvorenost za saradnju Narodne skupštine Republike Srbije sa svima koji učestvuju u zaštiti dece i bore se za veća prava dece.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
petak, 8. decembar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar događaja