8. novembar 2019. Narodna poslanica Stefana Miladinović na konferenciji Dani bezbednosti OEBS

8. novembar 2019. Narodna poslanica Stefana Miladinović na konferenciji Dani bezbednosti OEBS

Utorak, 12. novembar 2019.

Učešće narodne poslanice Stefane Miladinović na konferenciji Dani bezbednosti OEBS

Tehnološki razvoj omogućen digitalizacijom i njegove implikacije na sve aspekte bezbednosti, uključujući i ljudsku dimenziju, bila je tema konferencije Dani bezbednosti OEBS, održane 8. novembra 2019. godine u Beču, na kojoj je učestvovala narodna poslanica Stefana Miladinović, kao specijalni izvestilac za digitalnu agendu Parlamentarne skupštine OEBS.


U svojom izlaganju, u svojstvu paneliste, na sednici o Tehnologiji u cilju bezbednosti, Miladinović je naglasila da su nova tehnološka sredstva olakšala život građanima i pružila im mogućnosti za aktivnije učešće u javnom životu.

„Digitalizacija nam je ponudila i inovativne instrumente za borbu protiv kršenja ljudskih prava, rekla je ona. Sigurnosne rizike koje donosi digitalna transformacija ne bi trebalo potcenjivati“, naglasila je Miladinović.

„Kao članovi parlamenta i međunarodne zajednice, ta pitanja moramo da držimo na vrhu naše agende. Mi ćemo podsticati i predlagati regulativu koja podržava države učesnice u rešavanju problema rizika nastalih digitalizacijom“, rekla je Miladinović.

„U razvijanju novih politika i zakonodavstva, takođe bi trebalo da proverimo da li se time poštuju osnovne slobode. S tim u vezi, ključna je saradnja s OEBS, privatnim sektorom i civilnim društvom.“

Dan bezbednosti OEBS na temu Pristup tehnologiji i bezbednosti usredsređen na ljudska prava, održan je u Beču 8. novembra 2019. godine, okupivši predstavnike međunarodnih institucija, diplomatije, akademije, civilnog društva, medija i politike kako bi ispitali rizike koji su svojstveni razvoju i korišćenju novih tehnologija, razmenili najbolje prakse i razmotrili kako države učesnice mogu da primene rodno osetljiv pristup i pristup usredsređen na ljudska prava u bavljenju ovom temom.

Tokom posete Beču, specijalni izvestilac Miladinović je u četvrtak, takođe održala bilateralne sastanke u Sekretarijatu OEBS s ambasadorom Vukom Žugićem, koordinatorom OEBS ekonomskih i ekoloških aktivnosti i OEBS Odeljenjem za rodnu ravnopravnost.

Razmena stavova se fokusirala na utvrđivanje načina za buduću saradnju i na sprovođenje rezolucije o Digitalizaciji kao prednosti za rodne politike, koju je usvojila Parlamentarna skupština na godišnjem zasedanju u Luksemburgu.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2