27. novembar 2018. Narodna poslanica Elvira Kovač na Okruglom stolu o procesu evropskih integracija Zapadnog Balkana u regionalnoj perspektivi

27. novembar 2018. Narodna poslanica Elvira Kovač na Okruglom stolu o procesu evropskih integracija Zapadnog Balkana u regionalnoj perspektivi

Utorak, 27. novembar 2018.

Učešće narodne poslanice Elvire Kovač na Okruglom stolu o procesu evropskih integracija Zapadnog Balkana u regionalnoj perspektivi

U organizaciji Evropskog parlamenta, u Briselu se 27. novembra 2018. godine, održava Okrugli sto na visokom nivou o procesu evropskih integracija Zapadnog Balkana u regionalnoj perspektivi.


Okrugli sto se organizuje u okviru Programa podrške Evropskog parlamenta za parlamente zemalja u procesu proširenja za 2017. godinu i namenjen je članovima parlamentarnih grupa parlamenata zapadnog Balkana, uz učešće članova Evropskog parlamenta, predstavnika Evropske komisije i predstavnika nevladinog sektora sa zapadnog Balkana.

Učesnici Okruglog stola u Evropskom parlamentu, razgovaraju o budućnosti politike proširenja Evropske unije.

Teme Okruglog stola su: Reformska agenda i njena implementacija u okviru procesa pristupanja EU i Izgledi za trajno otopljavanje bilateralnih odnosa između zemalja Balkana.
U radu Okruglog stola učestvuje zamenica predsednika Odbora za evropske integracije Elvira Kovač.

Elvira Kovač je u svom izlaganju istakla da pridruživanje EU predstavlja strateško opredeljenje Srbije i da u Narodnoj skupštini postoji većinska podrška pitanju evropskih integracija.

Rekla je da su poslednja dešavanja na Kosovu i Metohiji veoma nepovoljna ne samo za proces pridruživanja Srbije, već i celog Zapadnog Balkana, članstvu u EU.

Stav Srbije je da se sva pitanja moraju rešavati dijalogom i mirnim putem, te da se potpisani dokumenti moraju poštovati. CEFTA sporazum je svojevrsna priprema za buduće članstvo u Uniji, te se obaveze preuzete potpisivanjem ovog ugovora moraju poštovati. Smatramo da su sve jednostrane akcije, koje dovode u pitanje opstanak stanovništva, korak unazad, koji preti da ugrozi stabilnost našeg regiona.

Srbija će nastaviti, kao što je to i do sada činila, da bude kredibilan partner Evropskoj uniji i pouzdan činilac u regionu, koji želi da se što pre dođe do obostrano prihvatljivog rešenja. Ipak, pomoć Evropske unije je neophodna. Zato apelujemo na članove Evropskog parlamenta da učine ono što je u njihovoj moći da se postojeći problemi reše.

Kada je u pitanju podrška građana Srbije članstvu u Uniji je, prema poslednjim istraživanjima, na nivou oko 52%. S druge strane, reforme podržava oko 70% naših građana. To pokazuje spremnost našeg društva i svest da su reforme važne zbog našeg boljeg života, a ne samo zbog članstva u Uniji.

Srbija je otpočela pregovore o članstvu 2014. godine, a u decembru 2015. godine su otvorena prva pregovaračka poglavlja. Do sada je otvoreno 14 pregovaračkih poglavlja, od kojih su dva privremeno zatvorena. Nadamo se da ćemo otvoriti još tri poglavlja do kraja godine. Smatramo da je potrebno ubrzati ovaj proces jer je Srbija potpuno tehnički, administrativno i stručno spremna za proces pregovora i sprovođenje obaveza koje iz tog procesa proističu.

Zamenica predsednika Odbora za evropske integracije, gospođa Kovač, je na kraju dodala da znamo da se Evropska unija suočava sa najvećim izazovima od svog osnivanja, ali se ipak nadamo da će politika proširenja biti nastavljena.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
subota, 31. oktobar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja