Četvrtak, 3. decembar 2009.

U Domu Narodne skupštine obeležen Dan osoba sa invaliditetom

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, 3. decembra, Dom Narodne skupštine posetili su predstavnici organizacija osoba sa posebnim potrebama.


Povodom obeležavanja Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, 3. decembra, Dom Narodne skupštine posetili su predstavnici organizacija osoba sa posebnim potrebama. Dobrodošlicu su im poželeli potpredsednik Narodne skupštine Nikola Novaković i narodna poslanica Gordana Rajkov.

Gostima su se obratili predsednica Odbora za smanjenje siromaštva Snežana Stojanović-Plavšić, predsednik Odbora za rad, boračka i socijalna pitanja Meho Omerović i predsednik Odbora za evropske integracije Laslo Varga.

Potpredsednik Nikola Novaković je istakao da je svojom zakonodavnom aktivnošću Narodna skupština u proteklih nekoliko godina umnogome doprinela poboljšanju položaja osoba sa invaliditetom. Između ostalog, usvojeni su Zakon o zabrani diskriminacije i Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom. Narodna skupština ima važnu kontrolnu ulogu, podsetio je Novaković, pa stoga u narednom periodu mora mnogo više pažnje da posveti sprovođenju usvojenih zakona.

Predsednik Odbora za rad, boračka i socijalna pitanja, Meho Omerović, istakao je da čitav niz međunarodnih dokumenata obavezuje našu državu i društvo da učine sve kako bi se poboljšao položaj osoba sa invaliditetom. On je skrenuo pažnju na podatke da u Srbiji ima oko 800 000 osoba sa invaliditetom, od kojih je zaposleno 22 438 ovih osoba i to samo 7 362 žene. Osobe sa invaliditetom su „najveća manjina u Srbiji“, koja je često nevidljiva za ostatak društva i susreće se sa raznim vidovima diskriminacije, ukazao je Omerović.

Narodna poslanica Gordana Rajkov je istakla da je važno da problemi osoba sa invaliditetom postanu što vidljiviji, kako bi svi bili svesni njihove težinei efikasnije ihrešavali.

Predsednica Odbora za smanjenje siromaštva Snežana Stojanović-Plavšić ukazala je da oko 70 odsto osoba sa invaliditetom u Srbiji živi u siromaštvu i na potrebu da lokalne zajednice dobiju veću ulogu u pružanju pomoći i unapređenju uslova u kojima one žive i rade.

Predsednik Odbora za evropske integracije, Laslo Varga, govorio je o aktivnostima Narodne skupštine u procesu ispunjavanja „mape puta“ Srbije ka Evropskoj uniji. On je izneo očekivanje da će na kraju tog procesa sve društvene grupe osetiti pozitivne efekte priključenja EU, pa i osobe sa invaliditetom. Bitno je da se u društvu promeni svest o potrebama osoba sa invaliditetom, rekao je Varga, kao i da država i društvo učine više napora u njihovoj inkluziji i većem zapošljavanju.

U toku razgovora, predstavnici organizacija osoba sa invaliditetom, govorili su o problemima sa kojima se suočavaju u životu i radu.


Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
subota, 13. avgust
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja