Utorak, 29. januar 2008.

Trinaesta sednica Odbora za inostrane poslove

Na sednici održanoj 29. januara, članovi Odbora za inostrane poslove obavili su razgovor sa novomenovanim ambasadorima Srbije pri Svetoj stolici dr Vladetom Jankovićem i u Kraljevini Belgiji Radomirom Diklićem.Na sednici održanoj 29. januara, članovi Odbora za inostrane poslove obavili su razgovor sa novomenovanim ambasadorima Srbije pri Svetoj stolici dr Vladetom Jankovićem i u Kraljevini Belgiji Radomirom Diklićem. Sednici je predsedavao dr Dragoljub Mićunović.

Izlažući plan svog budućeg delovanja, ambasador Janković je istakao da u odnosima naše zemlje sa Vatikanom nema otvorenih pitanja, zahvaljujući efikasnom i konstruktivnom radu naše ambasade u proteklom periodu, i dodao da će nastojati da uspostavi kontinuitet sa onim što je do sada činjeno.

Ambasador Janković je naglasio da se Vatikan nije izjašnjavao u prilog nezavisnosti Kosova i Metohije, već za kompromisno rešenje koje bi zadovoljilo interese svih strana. Zato će u svojim budućim aktivnostima nastojati da učini sve kako bi stav Vatikana bio blagonaklon ili bar neutralan prilikom rešavanja tog pitanja. Po njegovoj oceni, izuzetno je važno da Sveta stolica ne prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije i “da iskoristi svoj ogroman uticaj da što manje zemalja i što kasnije pristupi priznavanju”.

Pored toga, ambasador Janković je istakao da je za naše državne interese veoma važno što Vatikan ima jasno izražene rezerve prema Haškom tribunalu, što bi moglo da bude od koristi za Srbiju. Među potencijalno otvorena pitanja Janković je naveo pitanja papine posete Srbiji i sklapanja međudržavnog ugovora.

Novi ambasador u Belgiji Radomir Diklić istakao je da odnosi Srbije i Belgije nisu zadovoljavajući zato što ih opterećuju pitanja rešavanja budućeg statusa Kosova i Metohije i našeg približavanja Evropskoj uniji On je rekao da je Belgija dugo podržavala neko dogovorno rešenje statusa Kosova i Metohije, a pošto ono nije nađeno, zauzela je stav da je najbolje rešenje primena Ahtisarijevog plana. Kao jedna od zemalja osnivača Evropske unije, Belgija dosledno podržava njenu spoljnu politiku, pa će je slediti i po tom pitanju.

Kada je reč o pridruživanju Srbije Evropskoj uniji, Belgija podržava stav Holandije da bez pune saradnje sa Tribunalom u Hagu ne može da se potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, istakao je ambasador Diklić. On je, takođe, rekao da ima mnogo neiskorišćenog prostora za povećanje robne razmene sa Belgijom, s obzirom na to da je njena privreda jedna od najotvorenijih u svetu i da u njoj imaju sedište mnoge multinacionalne kompanije.

Predsednik Mićunović obavestio je članove Odbora o inicijativama za posete među kojima su pozivi za učešće Narodne skupštine na Kolokvijumu Skupštine Zapadnoevropske unije, koji se održava u Ljubljani 4. i 5. marta, pod nazivom “2008.-odlučujuća godina za zapadni Balkan “, kao i 68. Rouz –Rot seminar koji će se, u organizaciji PS NATO, održati u Bakuu, Azerbejdžan, od 6. do 8. marta. Osim toga, od 21. do 25. aprila Narodnu skupštinu posetiće predsednik Odbora za civilnu dimenziju bezbednosti i predsednik Pododbora za buduće bezbednosne i odbrambene kapacitete Odbora za odbranu i bezbednost PS NATO.


Odbori vezani za ovu aktivnostPrethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
subota, 28. januar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja