Sreda, 15. decembar 2010.

Trideseta sednica Odbora za kulturu i informisanje

Na sednici održanoj 15. decembra, Odbor za kulturu i informisanje odlučio je da, na osnovu člana 14 Zakona o odlikovanjima Republike Srbije i člana 44 Poslovnika Narodne skupštine, pokrene inicijativu da se Jožefu Nađu, jednom od najpoznatijih svetskih pozorišnih umetnika, dodeli najviše odlikovanje države Srbije za izuzetan doprinos kulturi i promociju srpske kulture u svetu.Na sednici održanoj 15. decembra, Odbor za kulturu i informisanje odlučio je da, na osnovu člana 14 Zakona o odlikovanjima Republike Srbije i člana 44 Poslovnika Narodne skupštine, pokrene inicijativu da se Jožefu Nađu, jednom od najpoznatijih svetskih pozorišnih umetnika, dodeli najviše odlikovanje države Srbije za izuzetan doprinos kulturi i promociju srpske kulture u svetu.

Odbor je, takođe, zaključio da ovu inicijativu dostavi Ministarstvu kulture Srbije, Sekretarijatu za kulturu Vlade AP Vojvodine, Skupštini opštine Kanjiža i Regionalnom kreativnom ateljeu „Jožef Nađ“ u Kanjiži, radi podnošenja predloga Kancelariji ordena predsednika Republike.

Osim toga, Odbor je predložio Ministarstvu kulture Srbije da blagovremeno obezbedi finansiranje programa Regionalnog kretaivnog ateljea „Jožef Nađ“ u 2011. godini, kao i kontinuiranu finansijsku podršku ovoj ustanovi i u narednom periodu.

Predsednica Odbora Vesna Marjanović podsetila je da su pre mesec članovi Odbora posetili Kanjižu i održali sednicu u Regionalnom kreativnom ateljeu koji nosi ime Jožefa Nađa. Tom prilikom upoznali su se sa radom ovog umetnika i mogućnostima koje pruža Atelje za obrazovanje mladih umetnika, podizanje nivoa kulturnih aktivnosti van prestonice i povezivanje sa regionom.

Članovi Odbora ukazali su da Jožef Nađ, rodom iz Kanjiže, već više od 20 godina ostvaruje uspešnu karijeru u Francuskoj, gde je 2001. godine dobio Orden kulture Vlade Republike Francuske. Ocenili su da je vreme i da Srbija pokaže da ume da prepozna prave vrednosti i skrene pažnju na umetnike koji su postigli uspešnu karijeru u inostranstvu.

U radu sednice učestvovala je i državna sekretarka u Ministarstvu kulture Snežana Stojanovuić-Plavšić, koja je podržala inicijativu Odbora da se dodeli najviše državno odlikovanje Jožefu Nađu i ocenila da je to začetak ideje da što veći broj ljudi koji doprinose kulturi budu nagrađeni.

Odbori vezani za ovu aktivnostPrethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
petak, 7. avgust
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja