Sreda, 12. oktobar 2011.

Trideset treća sednica Odbora za ravnopravnost polova

Odbor za ravnopravnost polova održao je 12. oktobra Trideset treću sednicu, u formi seminara. Na sednici je razmatrano uvođenje rodne perspektive u rad Narodne skupštine. Sednici su prisustvovali predstavnici Misije OEBS-a u Srbiji.


Predsednica Odbora Gordana Paunović-Milosavljević, otvarajući sednicu istakla je da je dosta učinjeno na normativnom i institucionalnom planu za postizanje rodne ravnopravnosti u našem društvu, ali da je potrebno podizanje nivoa svesti donosioca odluka i javnosti o važnosti ove teme, kao i izdvajanje neophodnih finansijskih sredstava za ostvarivanje principa jednakih mogućnosti za žene i muškarce.

Konsultantkinje Misije OEBS-a u Srbiji Biljana Maletin i Aleksandra Vladisavljević predstavile su članovima Odbora rezultate istraživanja „Građani i građanke Srbije o rodnoj ravnopravnosti“, koje je sproveo Institut društvenih nauka, za potrebe Uprave za rodnu ravnopravnost Ministarstva rada i socijalne politike. Istraživanje pokazuje da građani prepoznaju temu rodne ravnopravnosti i da poseduju osnovna znanja o tome, ali da su i dalje prisutni stereotipi i predrasude o muškim i ženskim ulogama u društvu. Članove Odbora upoznale su i sa statističkim podacima u Srbiji, vezanim za nezaposlenost žena, razlike u primanjima, mogućnosti obrazovanja i napredovanja u karijeri.

Na sednici je razmatrano i uključivanje perspektive rodne ravnopravnosti u sve faze procesa razvoja politika, od njihovog kreiranja do sprovođenja. Konsultantkinje Misije OEBS-a u Srbiji su istakle da je od ključne važnosti uvođenje principa rodne ravnopravnosti u kreiranju budžeta, jer je potrebno da budžet odgovara na potrebe i muške i ženske populacije u društvu.

U nastavku sednice, raspravljalo se o iskustvima i primerima dobre prakse iz evropskih i svetskih parlamenata po pitanju postizanja rodne ravnopravnosti, kao i o radu i iskustvima Odbora za ravnopravnost polova Narodne skupštine.

Ovo je bio prvi od tri planirana seminara u okviru sednica Odbora za ravnopravnost polova i uz podršku Misije OEBS-a u Srbiji, a čiji ishod treba da bude izrada priručnika za narodne poslanike na temu rodne ravnopravnosti.

Odbori vezani za ovu aktivnostPrethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31