Četvrtak, 7. april 2011.

Trideset prva sednica Odbora za ravnopravnost polova

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana Roma, 8. aprila, Odbor za ravnopravnost polova održao je 7. aprila sednicu u formi okruglog stola, a posvećena je položaju Romkinja u Srbiji.Sednica je održana u saradnji sa Savetom za rodnu ravnopravnost Vlade Srbije i uz podršku Misije OEBS u Srbiji i Projekta „Borba protiv seksualnog i rodno zasnovanog nasilja“ Uprave za rodnu ravnopravnost Ministarstva rada i socijalne politike.

Na početku sednice, predsednica Odbora Gordana Paunović- Milosavljević iznela je procenu da u Srbiji od oko 500 000 Roma, 52 odsto čine žene, koje u proseku žive 48 godina. Romkinje su jedna od najugroženijih društvenih grupa koja se svakodnevno suočavaju sa nasiljem u porodici i višestrukom diskriminacijom u društvu, Žive u neadekvatnim stambenim uslovima, bez zdravstvene zaštite i u siromaštvu, naglasila je Paunović-Milosavljević.

Predsednica Odbora je naglasila da je neophodno podići kvalitet života Roma, opismenjavanjem i povećanjem broja obrazovanih, kao i preduzimanjem aktivnosti radi sprovođenja zakona i strategija na lokalnom i nacionalnom nivou.

Predstavnica Misije OEBS-a u Beogradu Kristina Dejvis istakla je da se težak položaj Romkinja u Srbiji može poboljšati samo uz saradnju državnih institucija, međunarodnih organizacija i civilnog sektora.

Sekretarka Saveta za ravnopravnost polova Dragana Petrović među najvažnije probleme Romkinja navela nizak nivo obrazovanja, često zbog ranog stupanja u brak, i nezaposlenost, što ima za posledicu njihov loš socijalno-ekonomski položaj i višestruku diskriminaciju.

Članica Saveta Slavica Vasić iznela je podatke istraživanja iz 2009. godine koji pokazuju da oko 45 odsto Romkinja nema lične dokumente, njih 35 odsto završilo je samo osnovnu školu, 25 odsto srednju školu, a samo tri odsto višu školu ili fakultet.

Danica Jovanović iz Udruženja Roma iz Novog Bečeja ukazala je da predrasude i loš odnos prema Romkinjama dovode do povećanja rodno zasnovanih ubistava. Iznela je podatke da je svaka druga žena žrtva nasilja, a da čak 98 odsto njih trpi višegodišnje nasilje.

Sa temom „Lokalni strateški dokumenti za Romkinje: problemi i praktična primena“ učesnike okruglog stola upoznala je Vera Kurtić, koordinator NVO „Ženski prostor“ iz Niša.

Potpredsednica Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Sofka Vasiljević naglasila je da je u poslednjih nekoliko godina povećano učešće žena u Nacionalnom savetu.

Ova sednica održana je u okviru akcije „Mesec dana romskog ženskog aktivizma“, koja traje od 7. marta do 7. aprila, a realizovala je Romska ženska mreža Srbije.

Odbori vezani za ovu aktivnostPrethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31