Četvrtak, 20. oktobar 2011.

Trideset deveta sednica Odbora za poljoprivredu

Na sednici Odbora za poljoprivredu, koja je održana 20. oktobra, razmatrani su Izveštaj Ministarstva poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede o berbi kukuruza, žetvi soje i suncokreta i vađenju šećerne repe, ceni koštanja u otkupu navedenih kultura i stanju na tržištu i Informacija tog ministarstva o pripremama za setvu jesenjih useva.


U radu sednice učestvovali su državni sekretar Igor Momčilović i pomoćnik ministra Miloš Milovanović.

Oni su istakli da će, i pored smanjenog roda kukuruza u odnosu na prošlogodišnji rod za 10 do 15 odsto, ovogodišnjom proizvodnjom biti zadovoljene potrebe domaćeg tržišta i obezbeđeno oko dva miliona tona kukuruza za izvoz. Prinosi soje, suncokreta i šećerne repe, takođe, prevazilaze domaće potrebe, što ukazuje da će i ove godine biti ostvaren suficit u razmeni poljoprivrednih proizvoda sa inostranstvom.

Predstavnici Ministarstva izneli su da ove godine, zbog vremenskih uslova, kasni jesenja setva pšenice.

Članovi Obora prihvatili su Izveštaj i Informaciju i ocenili da oni realno odslikavaju stanje i probleme u ratarskoj proizvodnji.

Na ovoj sednici, razmatrana je i prihvaćena Informacija Ministarstva poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede o odobrenim kreditima poljoprivrednim proizvođačima sa subvencionisanim kamatama od strane Ministarstva.

Obrazlažući ovu informaciju, Miloš Milovanović istakao je, u skladu sa Uredbom o podsticanju poljoprivredne proizvodnje putem kreditne podrške kroz subvencionisanje dela kamatne stope u 2011. godini poljoprivrednim gazdinstvima odobreno 5 275 kredita, od čega je najveći broj plasiran na period do godinu dana, a manji broj na period od jedne do tri godine.

Članovi Odbora istakli su da bi i stočarsku proizvodnju trebalo podsticati kreditima sa dužim rokom vraćanja. S tim u vezi, ukazano je i na nejednak položaj poljoprivrednih gazdinstava u brdsko-planinskim krajevima, koji ne koriste ove kredite. Predloženo je da se razvoju ovih područja posveti više pažnje prilikom izrade budžeta za narednu godinu.

Pored toga, članovi Odbora upoznati su i sa Informacijom Ministarstva poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede o berbi maline roda 2011. godine i merama Ministarstva.

Sednici je predsedavao prof. dr Zoran Mašić, predsednik Odbora.


Odbori vezani za ovu aktivnostPrethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
ponedeljak, 4. mart
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar događaja