Četvrtak, 21. april 2011.

Trideset četvrta sednica Odbora za kulturu i informisanje

Na sednici Odbora za kulturu i informisanje, koja je održana 21. aprila, razmatran je Izveštaj o sprovođenju Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja i Zakona o zaštiti podataka o ličnosti za 2010. godinu.Izveštaj je predstavio Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić, koji je ocenio da je u oblasti slobode pristupa informacijama od javnog značaja ostvaren napredak, ali i da postoje oblasti u kojima treba poboljšati stanje, a to je, pre svega, nedosledna primena zakona. Ključni problem je da se organima vlasti objasni da sloboda pristupa informacijama ne podrazumeva samo pravo javnosti da zna, već i da sami objavljuju informacije od javnog značaja, osim kada je to zakonom drugačije uređeno.

Šabić je ukazao i na probleme u radu ove nezavisne državne institucije, a pre svega, na kadrovske i materijalne.

Odbor je prihvatio Izveštaj i zaključke u kojima se navodi da će Narodna skupština, poštujući evropske standarde, obezbediti jedinstvo i konsistentnost pravnog sistema u oblasti slobodnog pristupa informacijama od javnog značaja i zaštite podataka o ličnosti. Osim toga, insistiraće na primeni mehanizama i garancija za sprovođenje propisa u praksi u oblasti slobodnog pristupa informacijama od javnog značaja i zaštite podataka o ličnosti, kao i u obavljanju nadzora nad njihovim sprovođenjem i izvršavanjem. Narodna skupština će insistirati na odgovornosti za propuste u radu državnih organa i državnih funkcionera u ovoj oblasti i pružaće Povereniku podršku u stvaranju uslova za njegovu punu samostalnost u radu.

Odbor je razmotrio i većinom glasova podržao liste kandidata koje su podneli ovlašćeni predlagači za izbor 19 članova Nacionalnog saveta za kulturu, za period od pet godina. Takođe je predložio Narodnoj skupštini da Zbirnu listu kandidata razmotri po hitnom postupku.

Odbor je razmatrao i listu kandidata za izbor tri člana Saveta Republičke radiodifuzne agencije, koji se biraju na predlog nadležnog skupštinskog odbora. Odbor je, većinom glasova, utvrdio listu od šest kandidata i predložio Narodnoj skupštini da se Lista razmatra po hitnom postupku u toku tekuće sednice.

Sednici je predsedavala Jelena Trivan, predsednica Odbora.

Odbori vezani za ovu aktivnostPrethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
subota, 15. avgust
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja