20. mart 2015. Učesnici Trećeg sastanka Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije i Srbije

20. mart 2015. Učesnici Trećeg sastanka Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije i Srbije

Petak, 20. mart 2015.

Treći sastanak Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije i Srbije

U Domu Narodne skupštine, 19. i 20. marta 2015. godine, održan je Treći sastanak Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije i Srbije koji čine poslanici Narodne skupštine i poslanici Evropskog parlamenta.


Zajednički parlamentarni odbor osnovan je u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju Evropske unije i Srbije sa ciljem razmatranja svih aspekata odnosa između Srbije i Evropske unije, važnih političkih i ekonomskih pitanja u procesu evropskih integracija Srbije, a naročito pitanja sprovođenja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Sastankom su zajednički predsedavali dr Vladimir Orlić, predsednik delegacije Narodne skupštine u POSP i Edvard Kukan, predsednik delegacije EP u POSP.

Otvarajući Treći zajednički sastanak, dr Vladimir Orlić je izrazio očekivanje da će iz sastanka parlamentaraca proizaći korisni zaključci i istakao uverenje da će Evropski parlament nastaviti da pruža podršku Srbiji na njenom putu ka Evropskoj uniji. Orlić je zaključio da je strateški pravac naše zemlje jasno određen – a to je pristupanja Evropskoj uniji.

Obraćajući se učesnicima sastanka, Edvard Kukan je naveo da poslanici Narodne skupštine i Evropskog parlamenta snose zajedničku odgovornost za proces evropskih integracija kao i da EP pruža punu podršku procesu evropskih integracija naše zemlje. Kukan je pohvalio dosadašnje napore Vlade Srbije na putu ka Evropskoj uniji i napredak koji je učinjen i dodao da je od suštinskog značaja da Srbija nastavi put reformi.

U uvodnom delu sastanka, prisutnima se obratila ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović koja je navela da su građani Srbije zauzeli izbalansiran stav prema procesu evropskih integracija, da shvataju koje su nam obaveze, ali i koristi koje ćemo imati kada budemo članica EU. Joksimović je posebno istakla značaj unutrašnje agende reformi kojima pokušavamo da unapredimo privredni ambijent zemlje i stvorimo uslove za bolji život svih građana. Ministarka je rekla da Srbija posebnu pažnju pridaje negovanju dobrosusedskih odnosa i unapređenju regionalne saradnje i da je opredeljena da sva otvorena pitanja rešava dijalogom.

Na početku radnog dela sastanka, učesnici su diskutovali o stanju pregovora o pristupanju i odnosima Evropske unije i Srbije. Parlamentaci su razmenili mišljenja sa Nikolom Selakovićem, ministrom pravde, Kristijanom Danijelsonom, generalnim direktorom Generalnog direktorata Evropske komisije za susedsku politiku i pregovore o proširenju i Ivarsom Pundursom, ambasadorom Letonije u Srbiji.

Prvog dana rada, parlamentarci su razgovarali i o pretpristupnoj pomoći EU Srbiji - naučenim lekcijama iz Specijalnog izveštaja Evropskog revizorskog suda 19/2014 i o pripremama Srbije za otvaranje pregovora o poglavljima 23 i 24 (uključujući i položaj nacionalnih manjina).

Dr Vladimir Orlić je upoznao učesnike sastanka sa usvojenim reformskim zakonima u oblastima pravosuđa, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala i zakonima kojima se štite prava manjina u Srbiji.

Drugog dana, 20. marta, učesnici sastanka vodili su dijalog o normaliziji odnosa Beograda i Prištine, regionalnoj saradnji i ekonomskim kretanjima. Narodni poslanik Zoran Babić, koji je bio jedan od uvodničara ove sesije, istakao je da Srbija ima proaktivan pristup po pitanju učešća u regionalnim forumima i istakao opredeljenost naše zemlje procesu evropskih integracija. On je, međutim, ukazao na veliku stopu nezaposlenosti koja je zajednički problem svih država Zapadnog Balkana i apelovao da na putu ka Evropskoj uniji države ne smeju da zaborave svoje građane.

Na kraju dvodnevnog rada, učesnici sastanka usvojili su Deklaraciju i preporuke.

Sledeći sastanak Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije i Srbije održaće se 8. i 9. oktobra 2015. godine, u Strazburu ili Briselu.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
utorak, 7. februar

Ceo kalendar dogadjaja