28. novembar 2017. Učesnici Trećeg sastanka Parlamentarnog foruma za energetsku politiku Srbije

28. novembar 2017. Učesnici Trećeg sastanka Parlamentarnog foruma za energetsku politiku Srbije

Utorak, 28. novembar 2017.

Treći sastanak Parlamentarnog foruma za energetsku politiku Srbije

U Domu Narodne skupštine održan je Treći sastanak Parlamentarnog foruma za energetsku politiku Srbije na temu energetske tranzicije u Republici Srbiji, koji je organizovan u saradnji sa nemačkim fondacijama u Srbiji Konrad Adenauer i Hajnrih Bel.


Pored članova Foruma i narodnih poslanika, sastanku je prisustvovao i stalni zamenik ambasadora i zamenik šefa političkog odeljenja Ambasade SR Nemačke u Beogradu Aleksandar Jung, predstavnici iz Fondacije Hajnrih Bel Berlina i Fondacije Konrad Adenauer iz Kazahstana Rebeka Bertram i Tomas Helm, kao i predstavnik RES fondacije Aleksandar Macura i energetski menadžer Opštine Vrbas Nikola Vujović.

Predsednica Parlamentarnog foruma za energetsku politiku dr Aleksandra Tomić na početku je istakla da je Nemačka zemlja koja je uspešno prošla energetsku tranziciju i postigla konsenzus oko zelene energije, te Srbija ta iskustva može i te kako iskoristiti, u cilju postizanja energetske efikasnosti. Dodala je da, u okviru evrointegracija, Srbija, po pitanju energetske politike, radi na usklađivanju sa evropskim propisima, prvenstveno na smanjenju emisije štetnih gasova i korišćenju obnovljivih izvora energije, kao i da je cilj da se do 2020. godine koristi više od 27 odsto obnovljivih izvora energije.

Tomić je naglasila da je, prema izveštaju Ministarstva rudarstva i energetike, do oktobra 2017. godine, 73 investitora dobilo energetsku dozvolu, koje se najviše odnose na izgradnju mini hidroelektrana i vetro-generatora, dok 198 ima status povlašćenog proizvođača. Takođe, navela je da je Srbija pozdravila i izradu Regionalnog hidro-master plana, koji bi podrazumevao rekonstrukciju postojećih i izgradnju novih postrojenja i kojim bi se maksimalno iskoristili hidro-potencijali reka regiona Zapadnog Balkana.

Stalni zamenik ambasadora i zamenik šefa političkog odeljenja Ambasade SR Nemačke u Beogradu Aleksandar Jung istakao je da je energetska tranzicija težak proces koji zahteva usvajanje odgovarajućeg zakonodavnog okvira, ali dovodi do povećanja energetske efikasnosti, zaštiti životne sredine i smanjenju troškova. Posebno je istakao da je u ovom procesu od velikog značaja prvenstveno prelazak na obnovljive izvore energije, što će građanima omogućiti materijalno olakšanje, ali i jačanje prekogranične saradnje kroz umrežavanje i usklađivanje zakonodavnih okvira koji regulišu ovu oblast. Jung je zaključio da će Nemačka pružati podršku Srbiji u procesu energetske tranzicije.

U nastavku izlaganja Rebeka Bertram i Tomas Helm izneli su podatke o procesu energetske tranzicije u Nemačkoj i Kazahstanu, zaključujući da je od najvećeg značaja prelazak na obnovljive izvore energije i smanjenje emisije ugljen-dioksida, u šta se moraju uključiti, kako građanske inicijative, tako i državne institucije.

Predsednica Tomić se na kraju sastanka zahvalila učesnicima na saradnji, posebno Fondacijama Konrad Adenauer i Hajnrih Bel, kao i Nemačkoj organizaciji za tehničku saradnju GIZ.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
subota, 13. avgust
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja