16. mart 2021. Treća sednica Prvog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2021. godini

16. mart 2021. Treća sednica Prvog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2021. godini

Utorak, 16. mart 2021.

Treća sednica Prvog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2021. godini

Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić sazvao je Treću sednicu Prvog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2021. godini za utorak, 16. mart 2021. godine, sa početkom u 10.00 časova.


Pre utvrđivanja dnevnog reda, predsednici, odnosno, ovlašćeni predstavnici poslaničkih grupa, narodni poslanici, Milija Miletić, Šaip Kamberi, Danijela Veljović, Đorđe Milićević i Uglješa Mrdić, zatražili su obaveštenja i objašnjenja u skladu sa članom 287. Poslovnika Narodne skupštine.

Narodna skupština usvojila je sledeći dnevni red:

  1. Predlog zakona o klimatskim promenama, koji je podnela Vlada;
  2. Predlog odluke o Programu zvanične statistike u periodu od 2021. do 2025. godine, koji je podnela Vlada;
  3. Predlog odluke o izmenama Odluke o utvrđivanju sastava stalnih delegacija Narodne skupštine Republike Srbije u međunarodnim parlamentarnim institucijama, koji je podneo predsednik Narodne skupštine;
  4. Predlog odluke o izmenama Odluke o izboru članova i zamenika članova odbora Narodne skupštine Republike Srbije, sa ispravkom, koji je podnela Poslanička grupa „Aleksandar Vučić - za našu decu“;
  5. Predlog odluke o izmenama Odluke o izboru članova i zamenika članova odbora Narodne skupštine Republike Srbije, koji je podnela Poslanička grupa SOCIJALISTIČKA PARTIJA SRBIJE (SPS) i
  6. Predlog odluke o dopuni Odluke o izboru članova i zamenika članova odbora Narodne skupštine Republike Srbije, koji je podnela Poslanička grupa „STRANKA PRAVDE I POMIRENjA SPP - UJEDINjENA SELjAČKA STRANKA USS“.
Narodna skupština prihvatila je predlog narodnog poslanika dr Aleksandra Martinovića da se obavi zajednički jedinstveni pretres o tačkama od 3. do 6. dnevnog reda sednice.

Narodna skupština započela je raspravu u načelu o prvoj tački dnevnog reda - Predlogu zakona o klimatskim promenama, koji je obrazložila ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović.

Narodna skupština započela je raspravu u načelu o prvoj tački dnevnog reda - Predlogu zakona o klimatskim promenama, koji je obrazložila ministarka životne sredine Irena Vujović.

Tokom rada, predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić obavestio je narodne poslanike o prijemu ostavke narodnog poslanika Milana Savića na funkciju narodnog poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srbije i Izveštaja Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja, povodom razmatranja te ostavke, koji je utvrdio da je podnošenjem ostavke nastupio slučaj iz člana 88. stav 1. tačka 2. Zakona o izboru narodnih poslanika, u kome se podnošenje ostavke navodi kao jedan od razloga za prestanak mandata narodnom poslaniku i predložio da Narodna skupština konstatuje prestanak mandata tom narodnom poslaniku. Saglasno Zakonu o izboru narodnih poslanika, izvršiće se popunjavanje upražnjenog poslaničkog mesta u Narodnoj skupštini.

Do kraja dana, Narodna skupština je obavila raspravu u načelu o Predlogu zakona o klimatskim promenama.

Drugog dana rada, 17. marta, Narodna skupština vodila je i zaključila jedinstveni pretres o Predlogu odluke o Programu zvanične statistike u periodu od 2021. do 2025. godine, koji je podnela Vlada.

Predlog odluke obrazložila je predstavnica predlagača, ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

U nastavku rada obavljen je i zajednički jedinstveni pretres o tačkama 3. do 6. dnevnog reda sednice.

Trećeg dana rada, 18. marta, pre prelaska na rad, predsednici, odnosno, ovlašćeni predstavnici poslaničkih grupa, narodni poslanici prof. dr Jahja Fehratović, dr Muamer Bačevac, Marija Jevđić, Đorđe Milićević i Aleksandar Mirković, zatražili su obaveštenja i objašnjenja u skladu sa članom 287. Poslovnika Narodne skupštine.

U nastavku rada, Narodna skupština je na osnovu Odluke Republičke izborne komisije i Izveštaja Odbora za administrativno – budžetska i mandatno –imunitetska pitanja i shodno članu 27. stav 5. Zakona o izboru narodnih poslanika, konstatovala potvrđivanje mandata narodnom poslaniku Predragu Miloševiću, izabranog sa Izborne liste ALEKSANDAR VUČIĆ – ZA NAŠU DECU, nakon čega je narodni poslanik položio zakletvu.

Narodna skupština započela je razmatranje amandmana na Predlog zakona o klimatskim promenama, a sednici je prisustvovala i ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović.

Do kraja dana, Narodna skupština vodila je i završila pretres u pojedinostima Zakona o klimatskim promenama.

Pošto je Narodna skupština obavila raspravu o svim tačkama dnevnog reda, potpredsednik Narodne skupštine dr Vladimir Orlić odredio je četvrtak, 18. mart sa početkom u 17.15 časova, kao Dan za glasanje o tačkama dnevnog reda Treće sednice Prvog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2021. godini.

Dan za glasanje

U Danu za glasanje, Narodna skupština usvojila je Predlog zakona o klimatskim promenama, koji je podnela Vlada.

Većinom glasova narodnih poslanika usvojen je i Predlog odluke o Programu zvanične statistike u periodu od 2021. do 2025. godine, koji je podnela Vlada i Predlog odluke o izmenama Odluke o utvrđivanju sastava stalnih delegacija Narodne skupštine Republike Srbije u međunarodnim parlamentarnim institucijama, koji je podneo predsednik Narodne skupštine.

Narodni poslanici glasali su i usvojili Predlog odluke o izmenama Odluke o izboru članova i zamenika članova odbora Narodne skupštine Republike Srbije, sa ispravkom, koji je podnela Poslanička grupa „Aleksandar Vučić - za našu decu“, Predlog odluke o izmenama Odluke o izboru članova i zamenika članova odbora Narodne skupštine Republike Srbije, koji je podnela Poslanička grupa SOCIJALISTIČKA PARTIJA SRBIJE (SPS) i Predlog odluke o dopuni Odluke o izboru članova i zamenika članova odbora Narodne skupštine Republike Srbije, koji je podnela Poslanička grupa „STRANKA PRAVDE I POMIRENjA SPP - UJEDINjENA SELjAČKA STRANKA USS“.

Pošto je Narodna skupština obavila raspravu i glasanje o svim tačkama dnevnog reda, predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić zaključio je Treću sednicu Prvog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2021. godini.


Video (12)

Utorak, 16. mart 2021. | Treća sednica Prvog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2021. godini 16.03.2021. (I)

Utorak, 16. mart 2021. | Treća sednica Prvog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2021. godini 16.03.2021. (II)

Utorak, 16. mart 2021. | Treća sednica Prvog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2021. godini 16.03.2021. (III)

Utorak, 16. mart 2021. | Treća sednica Prvog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2021. godini 16.03.2021. (IV)

Sreda, 17. mart 2021. | nastavak Treće sednice Prvog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2021. godini 17.03.2021.(I)

Prikaži još Preostalo video snimaka: 7


Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31