27. mart 2019. Treća sednica Prvog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2019. godini

27. mart 2019. Treća sednica Prvog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2019. godini

Sreda, 27. mart 2019.

Treća sednica Prvog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2019. godini

Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković sazvala je Treću sednicu Narodne skupštine Republike Srbije u 2019. godini za sredu, 27. mart, sa početkom u 10 časova.


Narodna skupština utvrdila je sledeći dnevni red:

  1. Predlog zakona o zdravstvenom osiguranju, koji je podnela Vlada;
  2. Predlog zakona o zdravstvenoj zaštiti, koji je podnela Vlada;
  3. Predlog zakona o predmetima opšte upotrebe, koji je podnela Vlada;
  4. Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o supstancama koje se koriste u nedozvoljenoj proizvodnji opojnih droga i psihotropnih supstanci, koji je podnela Vlada;
  5. Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, koji je podnela narodna poslanica Marija Obradović;
  6. Predlog zakona o potvrđivanju Akta o osnivanju Azijske infrastrukturne investicione banke, koji je podnela Vlada;
  7. Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Litvanije o saradnji u borbi protiv kriminala, koji je podnela Vlada;
  8. Predlog odluke o izmenama Odluke o izboru članova i zamenika članova odbora Narodne skupštine Republike Srbije, koji je podnela Poslanička grupa Srpska napredna stranka i
  9. Predlog odluke o izboru predsednika Komisije za hartije od vrednosti, koji je podneo Odbor za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava.
Narodna skupština prihvatila je predlog narodnog poslanika dr Aleksandra Martinovića da se obavi zajednički načelni pretres o tačkama 1. do 5, kao i zajednički jedinstveni pretres o tačkama 6. do 9. dnevnog reda sednice.

Narodna skupština prihvatila je i predlog narodne poslanice Marije Obradović da se pretres u pojedinostima o Predlogu zakona izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima obavi odmah po završetku načelnog pretresa pojedinačnog predloga zakona, kao i predlog da se ovaj Predlog zakona razmatra kao peta tačka dnevnog reda sednice.

U nastavku rada, narodni poslanici započeli su zajednički načelni pretres o Predlogu zakona o zdravstvenom osiguranju, Predlogu zakona o zdravstvenoj zaštiti, Predlogu zakona o predmetima opšte upotrebe, Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o supstancama koje se koriste u nedozvoljenoj proizvodnji opojnih droga i psihotropnih supstanci i Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, koje su obrazložili predstavnici predlagača, ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar i narodna poslanica Marija Obradović.

Do kraja dana, Narodna skupština obavila je zajednički načelni pretres o tačkama 1. do 5. dnevnog reda sednice.

Drugog dana rada, 28. marta, predsednici odnosno ovlašćeni predstavnici poslaničkih grupa, narodni poslanici Aleksandar Šešelj i Jelena Žarić Kovačević, zatražili su obaveštenja i objašnjenja u skladu sa članom 287. Poslovnika Narodne skupštine.

U toku dana, narodni poslanici vodili su i zaključili zajednički jedinstveni pretres o tačkama od 6. do 9. dnevnog reda.

Predloge zakona obrazložili su predstavnici predlagača, ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar i narodna poslanica dr Aleksandra Tomić.

Trećeg dana rada, 29. marta, Narodna skupština obavila je pretres u pojedinostima o Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima.

Predsedavajući sednici, potpredsednik Narodne skupštine prof. dr Vladimir Marinković, podsetio je narodne poslanike na član 87. stav 5. Poslovnika Narodne skupštine, po kome predsednik može da odredi da Dan za glasanje bude odmah po završetku rasprave u načelu i pojedinostima pojedinog predloga zakona, i odredio petak, 29. mart, sa početkom u 11.50 časova, kao Dan za glasanje o 5. tački dnevnog reda sednice, odnosno o Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima.

Dan za glasanje

U Danu za glasanje, Narodna skupština usvojila je većinom glasova Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, koji je podnela narodna poslanica Marija Obradović.

Narodni poslanici su u Danu za glasanje odlučili i da postoje opravdani razlozi za stupanje na snagu usvojenog zakona ranije od osmog dana od dana objavljivanja.

U nastavku rada, Narodna skupština obavila je pretres u pojedinostima o 1. tački dnevnog reda sednice, odnosno o Predlogu zakona o zdravstvenom osiguranju, i započela pretres u pojedinostima o 2. tački dnevnog reda, odnosno o Predlogu zakona o zdravstvenoj zaštiti.

Sednici je prisustvovao predstavnik predlagača, ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar.

Četvrtog dana rada, 2. aprila, predsednici, odnosno ovlašćeni predstavnici, poslaničkih grupa, narodni poslanici Vesna Nikolić Vukajlović, dr Boban Birmančević i Milija Miletić, zatražili su obaveštenja i objašnjenja u skladu sa članom 287. Poslovnika Narodne skupštine.

U nastavku sednice, Narodna skupština nastavila je pretres u pojedinostima o 2. tački dnevnog reda, odnosno o Predlogu zakona o zdravstvenoj zaštiti.

Do kraja dana, Narodna skupština obavila je pretres u pojedinostima o Predlogu zakona o predmetima opšte upotrebe i o Predlogu zakona o izmena i dopunama Zakona o supstancama koje se koriste u nedozvoljenoj proizvodnji opojnih droga i psihotropnih supstanci.

Pošto je Narodna skupština obavila raspravu o svim tačkama dnevnog reda sednice, predsedavajući sednici, potpredsednik Narodne skupštine prof. dr Vladimir Marinković odredio je sredu, 3. april, sa početkom u 10 časova, kao Dan za glasanje o tačkama od 1. do 4. i od 6. do 9. dnevnog reda Treće sednice Prvog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2019. godini.

Dan za glasanje

U Danu za glasanje, 3. aprila 2019. godine, narodni poslanici usvojili su većinom glasova Predlog zakona o zdravstvenom osiguranju, Predlog zakona o zdravstvenoj zaštiti, Predlog zakona o predmetima opšte upotrebe, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o supstancama koje se koriste u nedozvoljenoj proizvodnji opojnih droga i psihotropnih supstanci.

Narodna skupština usvojila je i Predlog zakona o potvrđivanju Akta o osnivanju Azijske infrastrukturne investicione banke, Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Litvanije o saradnji u borbi protiv kriminala, Predlog odluke o izmenama Odluke o izboru članova i zamenika članova odbora Narodne skupštine Republike Srbije, koji je podnela Poslanička grupa Srpska napredna stranka.

Većinom glasova narodni poslanici izabrali su Marka Jankovića za predsednika Komisije za hartije od vrednosti, a predsednica Narodne skupštine Maja Gojković čestitala mu je na izboru.

Narodna skupština odlučivala je i o povredama Poslovnika, na koje su ukazivali narodni poslanici tokom sednice, i odlučila da ni u jednom slučaju odredbe Poslovnika nisu bile povređene.

Pošto je Narodna skupština obavila razmatranje svih tačaka dnevnog reda ove sednice i odlučivanje o njima, predsednica Narodne skupštine Maja Gojković zaključila je Treću sednicu Prvog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2019. godini.


Video (14)

Sreda, 27. mart 2019. | Treća sednica Prvog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2019. godini 27.03.2019.(I)

Sreda, 27. mart 2019. | Treća sednica Prvog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2019. godini 27.03.2019.(II)

Sreda, 27. mart 2019. | Treća sednica Prvog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2019. godini 27.03.2019.(III)

Sreda, 27. mart 2019. | Treća sednica Prvog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2019. godini 27.03.2019.(IV)

Četvrtak, 28. mart 2019. | nastavak Treće sednice Prvog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2019. godini 28.03.2019.(I)

Prikaži još Preostalo video snimaka: 9


Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
ponedeljak, 16. maj
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja