Četvrtak, 3. decembar 2020.

Treća sednica Odborа za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova

Na sednici Odbora, održanoj 3. decembra, predstavljen je „Nacrt izveštaja o postzakonodavnom nadzoru Zakona o sprečavanju diskriminacije osoba sa invaliditetom i Zakona o zapošljavanju i profesionalnoj rehabilitaciji osoba sa invaliditetomˮ koji je pripremljen u okviru regionalnog programa Vestminsterske fondacije za demokratiju.


Predsednik odbora dr Muamer Bačevac istakao je otvarajući sednicu da je Republika Srbija u prethodnom periodu mnogo učinila na poboljšanju životnih standarda osoba sa invaliditetom, kao i da su njihovi problemi postali vidljiviji . On je naglasio da će sve relevantne institucije i organi nastaviti da rade na otklanjanju prepreka sa kojom se ova osetljiva grupa naše populacije susreće, u šta će aktivno biti uključena udruženja osoba sa invaliditetom. Bačevac je podsetio da se danas obeležava Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, što treba da podstakne dodatno unapređenje kontrolne funkcije Odbore, čime će automatski biti unapređen i zakonodavni okvir.

Regionalni direktor Programa Vestministerske fondacije za demokratiju na Zapadnom Balkanu Emil Atanasovski, istakao je da je cilj projekta bio posmatranje primene zakona, tri godine unazad, na osnovu čega je podnet Nacrt izveštaj sa nizom preporuka. On je naglasio da je Narodna skupština druga u regionu koja je izradila ovakvu vrstu izveštaja, koji je pokazao da se, i pored toga što je Srbija uradila mnogo u protekle 14 godina na uspostavljanju antidiskriminatorskog zakonskog okvira, osobe sa invaliditetom i dalje susreću sa nizom prepreka u svakodnevnom funkcionisanju, pre svega sa problemom pri zapošljavanju,što ih čini direktno ugroženim rizikom od siromaštva. I dalje je jedan od vodećih problema fizička pristupačnost javnih objekata, o čemu svedoči i podatak da je na prethodnim parlamentarnim izborima čak 56% biračkih mesta bilo nepristupačno za osobe sa invaliditetom. Taj, ali i mnogi drugi problemi biće prevaziđeni Strategijom za unapređenja položaja osoba sa invaliditetom u Republici Srbiji za period od 2020. do 2024. godine, koji je usvojila Vlada Republike Srbije.

Tokom rasprave članovi Odbora su izrazili mišljenje da je Nacrt izveštaja dobar, ali da ga treba dopuniti nizom značajnih rezultata koji su činjenično postignuti na poboljšanju kvaliteta života osoba sa invaliditetom.


Odbori vezani za ovu aktivnost


Video (1)

Četvrtak, 3. decembar 2020. | Treća sednica Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova 03.12.2020.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
sreda, 17. avgust
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja