20. oktobar 2015. Treća sednica Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2015. godini

20. oktobar 2015. Treća sednica Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2015. godini

Utorak, 20. oktobar 2015.

Treća sednica Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2015. godini

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković sazvala je Treću sednicu Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2015. godini za utorak, 20. oktobar, sa početkom u 10 časova.


Pre prelaska na rad, predsednici, odnosno ovlašćeni predstavnici poslaničkih grupa, narodni poslanici Aleksandar Jugović, Aleksandar Senić, Balša Božović i Marijan Rističević zatražili su obaveštenja i objašnjenja u skladu sa članom 287. Poslovnika Narodne skupštine.

Narodna skupština je utvrdila sledeći dnevni red:

1. Predlog zakona o ulaganjima, koji je podnela Vlada;
2. Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika, koji je podnela Vlada;
3. Predlog zakona o sporazumnom finansijskom restrukturiranju, koji je podnela Vlada;
4. Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Češke Republike o razvojnoj saradnji, koji je podnela Vlada;
5. Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o šumama, koji je podnela Vlada,
6. Predlog odluke o izmenama Odluke o izboru članova i zamenika članova odbora Narodne skupštine Republike Srbije, koji je podnela Poslanička grupa Socijalistička partija Srbije.

Narodna skupština prihvatila je predlog narodne poslanice dr Aleksandre Tomić da se obavi zajednički načelni i jedinstveni pretres o tačkama 1, 2, 3. i 4. dnevnog reda sednice.

U nastavku rada, Narodna skupština započela je zajednički načelni i jedinstveni pretres o tačkama 1, 2, 3. i 4. dnevnog reda sednice, odnosno o Predlogu zakona o ulaganjima, Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika, Predlogu zakona o sporazumnom finansijskom restrukturiranju i Predlogu zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Češke Republike o razvojnoj saradnji.

Predloge zakona, u ime predlagača, narodnim poslanicima obrazložio je ministar privrede Željko Sertić.

Do kraja dana, Narodna skupština je vodila i zaključila zajednički načelni i jedinstveni pretres o tačkama 1, 2, 3. i 4. dnevnog reda sednice, odnosno o Predlogu zakona o ulaganjima, Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika, Predlogu zakona o sporazumnom finansijskom restrukturiranju i Predlogu zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Češke Republike o razvojnoj saradnji.

Drugog dana rada, 21. oktobra, Narodna skupština je vodila i zaključila načelni pretres o Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o šumama.

Predlog zakona, u ime predlagača, obrazložila je prof. dr Snežana Bogosavljević Bošković, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Do kraja rada, Narodna skupština je obavila i jedinstveni pretres o Predlogu odluke o izmenama Odluke o izboru članova i zamenika članova odbora Narodne skupštine Republike Srbije, koji je podnela Poslanička grupa Socijalistička partija Srbije.

Trećeg dana rada, 22. oktobra 2015. godine, pre prelaska na rad po dnevnom redu sednice, predsednici, odnosno ovlašćeni predstavnici poslaničkih grupa, narodni poslanici Enis Imamović, dr Muamer Bačevac, Ivan Karić, mr Aleksandra Jerkov i Miodrag Linta, zatražili su obaveštenja i objašnjenja u skladu sa članom 287. Poslovnika Narodne skupštine.

Narodna skupština je, na osnovu Odluke Republičke izborne komisije i na predlog Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja, konstatovala potvrđivanje mandata narodnom poslaniku Miroslavu Marinkoviću, izabranom sa Izborne liste BORIS TADIĆ – Nova demokratska stranka – Zeleni, LSV – Nenad Čanak, Zajedno za Srbiju, VMDK, Zajedno za Vojvodinu, Demokratska levica Roma, nakon čega je novoizabrani narodni poslanik položio zakletvu.

U nastavku rada, Narodna skupština obavila je pretres u pojedinostima o Predlogu zakona o ulaganjima.
Predsedavajući sednici, potpredsednik Narodne skupštine Igor Bečić, pozdravio je, u ime narodnih poslanika i u svoje ime, učenike osnovnih škola iz Vrnjačke banje koji su pratili deo sednice sa galerije Velike sale.

Do kraja rada, Narodna skupština obavila je pretres u pojedinostima i o Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika i Predlogu zakona o sporazumnom finansijskom restrukturiranju.

Četvrtog dana rada, 23. oktobra, Narodna skupština započela je pretres u pojedinostima Predloga zakona o izmenama i dopunama Zakona o šumama.

Nakon obavljenog pretresa o Predlogu zakona o o izmenama i dopunama Zakona o šumama, u pojedinostima, Narodna skupština uvrstila je na dnevni red sednice Predlog odluke o prestanku funkcije člana Visokog saveta sudstva iz reda profesora pravnog fakulteta.

Pošto je Narodna skupština obavila raspravu, u načelu i u pojedinostima, o svim tačkama dnevnog reda sednice, predsedavajući sednici, potpredsednik Narodne skupštine mr Igor Bečić, odredio je petak, 23. oktobar 2015. godine, sa početkom u 13.57 časova, kao Dan za glasanje o svim tačkama dnevnog reda Treće sednice Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2015. godini.

Dan za glasanje

U Danu za glasanje Narodna skupština usvojila je većinom glasova narodnih poslanika sledeće:

1. Predlog zakona o ulaganjima, koji je podnela Vlada;
2. Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika, koji je podnela Vlada;
3. Predlog zakona o sporazumnom finansijskom restrukturiranju, koji je podnela Vlada;
4. Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Češke Republike o razvojnoj saradnji, koji je podnela Vlada;
5. Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o šumama, koji je podnela Vlada,
6. Predlog odluke o izmenama Odluke o izboru članova i zamenika članova odbora Narodne skupštine Republike Srbije, koji je podnela Poslanička grupa Socijalistička partija Srbije,
7. Predlog odluke o prestanku funkcije člana Visokog saveta sudstva iz reda profesora pravnog fakulteta, koju je podneo Odbor za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu.

U Danu za glasanje Narodna skupština odlučivala je i o povredama Poslovnika na koje su ukazivali narodni poslanici tokom zasedanja i odlučila da ni u jednom slučaju Poslovnik nije bio povređen.

Pošto je Narodna skupština obavila raspravu i odlučivanje o svim tačkama dnevnog reda, predsedavajući sednici potpredsednik Narodne skupštine mr Igor Bečić, zaključio je Treću sednicu Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2015. godini.