Ponedeljak, 18. jun 2007. - Petak, 29. jun 2007.

Treće vanredno zasedanje Narodne skupštine Republike Srbije u 2007. godini

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Oliver Dulić sazvao je, na Zahtev 129 narodnih poslanika, Treće vanredno zasedanje Narodne skupštine Republike Srbije u 2007. godini za ponedeljak, 18. jun, sa početkom u 12 časova.Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Oliver Dulić sazvao je, na Zahtev 129 narodnih poslanika, Treće vanredno zasedanje Narodne skupštine Republike Srbije u 2007. godini za ponedeljak, 18. jun, sa početkom u 12 časova.

U Zahtevu za održavanje sednice utvrđen je sledeći dnevni red:

1.Predlog zakona o budžetu Republike Srbije za 2007. godinu, sa predlozima odluka o
davanju saglasnosti na finansijske planove organizacija obaveznog socijalnog
osiguranja za 2007. godinu:

a) Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranja zaposlenih,

b)Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje poljoprivrednika,

v)Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje samostalnih delatnosti,

g) Nacionalne službe za zapošljavanje,

d) Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranja, koje je podnela Vlada,

2. Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dodatu vrednost, koji je
podnela Vlada,

3. Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o akcizama, koji je podnela Vlada,

4. Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o poreskom postupku i poreskoj
administraciji,

5. Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezima na imovinu, koji je podnela
Vlada,

6. Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o carinskoj tarifi, koji je podnela Vlada,

7.Predlog odluke o izboru Zaštitnika građana, koji je podneo Odbor za ustavna pitanja,

8. Predlog odluke o izboru Poverenika za informacije od javnog značaja, koji je podneo
Odbor za kulturu i informisanje.

9. Predlog odluke o izmenama Odluke o izboru članova odbora Narodne skupštine
Republike Srbije.

Pre početka rasprave, Narodna skupština je konstatovala da je narodnom poslaniku Dejanu Jovanoviću, izabranom sa Izborne liste G17 Plus-Mlađan Dinkić, prestao mandat narodnog poslanika danom podnošenjaa ostavke. Narodna skupština je konstatovala potvrđivanje mandata narodnom poslaniku Aleksandru Gajiću, izabranom sa Izborne liste G17 Plus-Mlađan Dinkić.

Narodna skupština je prihvatila predlog da se vodi zajednički načelni pretres o zakonskim aktima od tačke 1. do 6. dnevnog reda, a o tačkama 7. i 8. dnevnog reda zajednički jedinstveni pretres.

Predlog zakona o budžetu Republike Srbije za 2007. godinu, sa predlozima odluka, obrazložio je ministar finansija Mirko Cvetković. On je istakao da predloženi budžet za 2007. godinu odražava ekonomske i socijalne prioritete Vlade, usmerene na unapređenje privredne aktivnosti, zapošljavanje, poboljšanje socijalnog položaja stanovništva i makroekonomske stabilnosti.

Ministar Cvetković je rekao da će prihodi budžeta iznositi 581, 8 milijardi dinara, a rashodi 595,5 milijardi dinara, tako da će budžetski deficit iznositi 13,7 milijardi dinara. Predloženi budžet baziran je na makroekonomskoj stabilnosti, uz očekivanje da će rast bruto domaćeg proizvoda iznositi 5,9 odsto, a rast cena na malo oko 6,5 odsto, uz porast izvoza i uvoza. Prema njegovoj oceni, najveći izazov na makroekonomskom planu biće smanjenje spoljnotrgovinskog deficita.

Najveći prihodi očekuju se od poreza na dodatu vrednost i to u iznosu od oko 270,4 milijardi dinara, od akciza 98,8 milijardi dinara, od poreza na dohodak građana u iznosu od oko 61,4 milijardi, poreza na dobit od oko 27,3 milijardi i neporeskih prihoda od oko 64,5 milijardi dinara.

Cvetković je izneo podatak da su planirani rashodi za 127,9 milijardi dinara veći u odnosu na budžet za 2006. godinu, a naveći izdaci biće rashodi za zaposlene u iznosu od 152,9 milijardi dinara. Od toga će za zaposlene koji se finansiraju iz budžeta biti izvojeno oko144,6 milijardi dinara. Prema njegovoj oceni, u drugoj polovini godine doći će do usporavanja rasta zarada u javnom sektoru.

Ministar finansija je naveo da su transferi organizacijama obaveznog socijalnog osiguranja planirani u iznosu od 147, 4 milijardi dinara, dok će sredstva za realizaciju Nacionalnog investicionog plana biti 4,8 puta veća u odnosu na 2006. godinu i iznosiće 44, 4 milijardi dinara. Planirana sredstva za otplatu javnog duga iznose oko 58, 6 milijardi dinara, a za isplatu stare devize štednje predviđeno je 270 miliona evra.

Cvetković je istakao da Srbija ne spada u visokozadužene zemlje i naveo da je u 2006. godini javni dug iznosio oko 9,3 milijardi evra, što je 32 odsto bruto-drštvenog proizvoda u ovoj godini, a direktni dug je oko 8,5 milijardi evra, od čega na domaći dug otpada 3,8 milijardi evra.

Transferi ostalim nivoima vlasti, Autonomnoj pokrajini Vojvodini i lokalnoj samoupravi, iznosiće oko 55,8 milijardi dinara.

Predloženi budžet, i kroz prihode i kroz rashode, predviđa brojne mere koje imaju za cilj smanjenje nezaposlenosti, koja predstavlja jedan od najvećih ekonomskih i socijalnih problema u Srbiji, rekao je ministar Cvetsković na kraju svog uvodnog izlaganja.

Do kraja radnog dana Narodna skupština je vodila zajednički načelni pretres o predloženim zakonskim predlozima.

Drugog dana rada (19. jun) Narodna skupština je nastavila zajednički načelni pretres o Predlogu zakona o budžetu Republike Srbije za 2007. godinu sa predlozima odluka o davanju saglasnosti na finansijske planove organizacija obeveznog socijalnog osiguranja za 2007. godinu i predlozima zakona o izmenama i dopunama zakona o porezu na dodatu vrednost, o akcizama, o poreskom postupku i poreskoj administraciji, o porezima na imovinu i o carinskoj tarifi.

Trećeg dana rada, 20. juna, Narodna skupština Republike Srbije zaključila je objedinjeni načelni pretres o Predlogu zakona o budžetu Republike Srbije za 2007. godinu, sa predlozima odluka o davanju saglasnosti na finansijske planove organizacija obaveznog socijalnog osiguranja za 2007. godinu i predlozima zakona o izmenama i dopunama zakona o porezu na dodatu vrednost, o akcizama, o poreskom postupku i poreskoj administraciji, o porezima na imovinu i o carinskoj tarifi

U nastavku rada, narodni poslanici su obavili zajednički jedinstvenbi pretres o predlozima odluka o izboru Poverenika za informacije od javnog značaja i o Zaštitniku građana.

Četvrtog dana rada, 21. juna, Narodna skupština započela je raspravu o amandmanima na Predlog zakona o budžetu Republike Srbije za 2007. godinu, sa predlozima odluka o davanju saglasnosti na finansijske planove organizacija obaveznog socijalnog osiguranja za 2007. godinu.

Pre početka rasprave, narodni poslanici su minutom ćutanja odali poštu preminulom poslaniku iz bivšeg saziva Narodne skupštine Siniši Aksentijeviću.


Usvojen Predlog zakona o budžetu


Petog dana rada ( 22. jun) Narodna skupština je obavila pretres u pojedinostima o Predlogu zakona o budžetu Republike Srbije za 2007. godinu sa predlozima odluka o davanju saglasnosti na finansijske planove organizacija obaveznog socijalnog osiguranja za 2007. godinu.

Predsednik Narodne skupštine Oliver Dulić odredio je kao Dan za glasanje o Predlogu ovog zakona i o predlozima odluka 23. jun.

Narodni poslanici su pristupili glasanju odmah po završetku pretresa u pojedinostima.
Narodna skupština je, sa 133 glasa za, usvojila u celini Predlog zakona o budžetu Republike Srbije za 2007. godinu i predloge odluka o davanju saglasnosti na finansijske planove organizacija obaveznog socijalnog osiguranja za 2007. godinu, odnosno Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje zaposlenih, Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje poljoprivrednika, Republičkog fonda za penzijsko i invalidskog osiguranja samostalnih delatnosti, Nacionalne službe za zapošljavanje i Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje, koje je podnela Vlada.


Šestog dana rada, 26. juna, Narodna skupština obavila je pretres u pojedinostima o Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dodatu vrednost, koji je podnela Vlada i započela raspravu u pojedinostima o Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o akcizama.


Sedmog dana rada, 27. juna, Narodna skupština zaključila je pretres u pojedinostima o Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o akcizama.

Narodni poslanici obavili su pretres u pojedinostima o Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji i o Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezima na imovinu.

Pošto su narodni poslanici okončali pretres Predloga zakona o izmenama i dopunama Zakona carinskoj tarifi u pojedinostima, predsednik Narodne skupštine Oliver Dulić odredio je petak, 29. jun u 17 časova kao Dan za glasanje o tačkama dnevnog reda sednice Trećeg vanrednog zasedanja Narodne skupštine u 2007. godini.

Dan za glasanje


U Danu za glasanje (29. jun) Narodna skupština je usvojila u celini predloge zakona o izmenama i dopunama zakona o porezu na dodatu vrednost, o akcizama, o poreskom postupku i poreskoj administraciji, o porezima na imovinu i o carinskoj tarifi.

U nastavku rada, Narodna skupština je za Zaštitnika građana izabrala Sašu Jankovića, a za Poverenika za informacije od javnog značaja Rodoljuba Šabića.

Narodna skupština je usvojila i Predlog odluke o izmenama Odluke o izboru članova odbora Narodne skupštine.

Pošto je Narodna skupština obavila razmatranje svih tačaka dnevnog reda i odlučivanje o njima, predsednik Narodne skupštine Oliver Dulić je zaključio Treće vanredno zasedanje Narodne skupštine Republike Srbije u 2007. godini.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31