18. maj 2023. Treća sednica Prvog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2023. godini

18. maj 2023. Treća sednica Prvog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2023. godini

Četvrtak, 18. maj 2023.

Treća sednica Prvog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2023. godini

Predsednik Narodne skupštine dr Vladimir Orlić sazvao je Treću sednicu Prvog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2023. godini, za četvrtak, 18. maj 2023. godine, sa početkom u 15.00 časova.


Predsednik Narodne skupštine dr Vladimir Orlić pozvao je narodne poslanike da minutom ćutanja odaju počast žrtvama u osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ i na području Smedereva i Mladenovca – u Malom Orašju i Duboni.

Pre utvrđivanja dnevnog reda, predsednici, odnosno, ovlašćeni predstavnici poslaničkih grupa, narodni poslanici prof. dr Jahja Fehratović, Radomir Lazović, dr Muamer Bačevac, Borko Puškić, Aleksandar Jovanović, Marko Ristić, Srđan Milivojević, Miroslav Aleksić, Gorica Gajić, Marinika Tepić, Nataša Bogunović i Aleksandar Mirković, zatražili su obaveštenja i objašnjenja u skladu sa članom 287. Poslovnika Narodne skupštine.

Za ovu sednicu utvrđen je sledeći dnevni red:

  1. Izveštaj o bezbednosnoj situaciji u Republici Srbiji nastaloj nakon masovnih ubistava u OŠ „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu i na području Smedereva i Mladenovca – u Malom Orašju i Duboni, koji je podnela Vlada Republike Srbije;

  2. Izveštaj o nadzoru programa komercijalnih pružalaca medijskih usluga za period od oktobra 2022. godine do kraja marta 2023. godine sa posebnim osvrtom na izveštavanja o slučajevima nasilja u televizijskim programima, koji je podnelo Regulatorno telo za elektronske medije, sa Predlogom zaključka Odbora za kulturu i informisanje;

  3. Predlog odluke o obrazovanju Anketnog odbora radi utvrđivanja činjenica i okolnosti koji su dovele do masovnih ubistava u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ i na teritoriji Smedereva i Mladenovca – u Malom Orašju i Duboni, utvrđivanja propusta u vršenju nadležnosti i preduzimanja odgovarajućih radnji, utvrđivanja odgovornosti nadležnih lica i predlaganja mera, koji je podneo narodni poslanik Radomir Lazović i

  4. Predlog za glasanje o nepoverenju članu Vlade, ministru unutrašnjih poslova Republike Srbije, Bratislavu Gašiću, koji je podneo 61 narodni poslanik.
Narodna skupština započela je jedinstveni pretres o prvoj tački dnevnog reda – o Izveštaju o bezbednosnoj situaciji u Republici Srbiji nastaloj nakon masovnih ubistava u OŠ „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu i na području Smedereva i Mladenovca – u Malom Orašju i Duboni, koji je podnela Vlada Republike Srbije.

Sednici je prisustvovala predsednica Vlade Ana Brnabić, koja je obrazložila Izveštaj, kao i ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, ministarka zdravlja prof. dr Danica Grujičić, ministarka pravde Maja Popović, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković i ministarka za brigu o porodici i demografiju prof. dr Darija Kisić Tepavčević.

Do kraja dana, Narodna skupština vodila je pretres o prvoj tački dnevnog reda.

Drugog dana rada, 19. maja, Narodna skupština nastavila je i do kraja dana vodila pretres prve tačke dnevnog reda, odnosno raspravu o Izveštaju o bezbednosnoj situaciji u Republici Srbiji nastaloj nakon masovnih ubistava u OŠ "Vladislav Ribnikar" u Beogradu i na području Smedereva i Mladenovca - u Malom Orašju i Duboni, koji je podnela Vlada.

Trećeg dana rada 23. maja, pre prelaska na rad po dnevnom redu sednice, predsednici, odnosno, ovlašćeni predstavnici poslaničkih grupa, narodni poslanici prof. dr Jahja Fehratović, Robert Kozma, mr Akoš Ujhelji, prof. dr Tamara Milenković Kerković, dr Muamer Bačevac, Danijela Nestorović, Nikola Dragićević, dr Zoran Lutovac, mr Nenad Tomašević, Siniša Kovačević, Marija Lukić, mr Tatjana Jovanović i Milenko Jovanov, zatražili su obaveštenja i objašnjenja u skladu sa članom 287. Poslovnika Narodne skupštine.

U nastavku rada, Narodna skupština nastavila je i do kraja dana vodila pretres prve tačke dnevnog reda, odnosno raspravu o Izveštaju o bezbednosnoj situaciji u Republici Srbiji nastaloj nakon masovnih ubistava u OŠ "Vladislav Ribnikar" u Beogradu i na području Smedereva i Mladenovca - u Malom Orašju i Duboni, koji je podnela Vlada.

Četvrtog dana rada, 24. maja, Narodna skupština je nastavila i do kraja dana vodila raspravu o prvoj tački dnevnog reda sednice.

Petog dana rada, 25. maja 2023. godine, pre prelaska na rad po dnevnom redu sednice, predsednici, odnosno, ovlašćeni predstavnici poslaničkih grupa, narodni poslanici Milija Miletić, prof. dr Jelena Jerinić, Milovan Jakovljević, Jasmin Hodžić, Nikola Nešić, Dragana Miljanić, Dejan Ignjatović, Srđan Milivojević, Slavica Radovanović, Zoran Sandić, Marinika Tepić i Đorđe Todorović, zatražili su obaveštenja i objašnjenja u skladu sa članom 287. Poslovnika Narodne skupštine.

Narodna skupština je vodila i obavila raspravu o Izveštaju o bezbednosnoj situaciji u Republici Srbiji nastaloj nakon masovnih ubistava u OŠ „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu i na području Smedereva i Mladenovca – u Malom Orašju i Duboni, koji je podnela Vlada Republike Srbije.

U nastavku rada, narodni poslanici započeli su pretres o drugoj tački dnevnog reda sednice, o Izveštaju o nadzoru programa komercijalnih pružalaca medijskih usluga za period od oktobra 2022. godine do kraja marta 2023. godine sa posebnim osvrtom na izveštavanja o slučajevima nasilja u televizijskim programima, koji je podnelo Regulatorno telo za elektronske medije, sa Predlogom zaključka Odbora za kulturu i informisanje.

Šestog dana rada, 29. maja 2023. godine, narodni poslanici nastavili su jedinstveni pretres o Izveštaju o nadzoru programa komercijalnih pružalaca medijskih usluga za period od oktobra 2022. godine do kraja marta 2023. godine sa posebnim osvrtom na izveštavanja o slučajevima nasilja u televizijskim programima, koji je podnelo Regulatorno telo za elektronske medije, sa Predlogom zaključka Odbora za kulturu i informisanje.

U toku popodnevnog dela sednice, Narodna skupština konstatovala je ostavku Branka Ružića na mesto ministra prosvete.

Na kraju rada, predsednik Narodne skupštine dr Vladimir Orlić obavestio je narodne poslanike da je, u skladu sa članom 106. stav 2. Ustava Republike Srbije i člana 48. stav 2. Zakona o Narodnoj skupštini, Prvo redovno zasedanje Narodne skupštine Republike Srbije u 2023. godini završeno i da će se rasprava o istim tačkama dnevnog reda, kako su to dogovorile poslaničke grupe, nastaviti u okviru vanrednog zasedanja.

Državnu himnu Republike Srbije „Bože pravde“, izveo je Dragan Milanović, solista Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“.


Video (16)

Četvrtak, 18. maj 2023. | Treća sednica Prvog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2023. godini 18.05.2023. (I)

Četvrtak, 18. maj 2023. | Treća sednica Prvog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2023. godini 18.05.2023. (II)

Petak, 19. maj 2023. | nastavak Treće sednice Prvog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2023. godini 19.05.2023.(I)

Petak, 19. maj 2023. | nastavak Treće sednice Prvog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2023. godini 19.05.2023.(II)

Petak, 19. maj 2023. | nastavak Treće sednice Prvog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2023. godini 19.05.2023.(III)

Prikaži još Preostalo video snimaka: 11


Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
sreda, 6. decembar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar događaja