Četvrtak, 8. april 2010.

Treća sednica Pododbora za razmatranje pitanja u vezi sa unapređenjem položaja Roma i implementacijom Dekade Roma

Povodom Svetskog dana Roma, Pododbor za razmatranje pitanja u vezi sa unapređenjem položaja Roma i implementacijom održao je Treću sednicu u formi javnog slušanja uz učešće predstavnika Ministarstava rada i socijalne politike, Ministarstva za ljudska i manjinska prava, Ministarstva zdravlja, Ministarstva prosvete, Ministarstva kulture, Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja, Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave grada Beograda, UNCHR-a, OEBS-a, NDI-a i ostalih brojnih nevladinih organizacija.Povodom Svetskog dana Roma, Pododbor za razmatranje pitanja u vezi sa unapređenjem položaja Roma i implementacijom održao je Treću sednicu u formi javnog slušanja uz učešće predstavnika Ministarstava rada i socijalne politike, Ministarstva za ljudska i manjinska prava, Ministarstva zdravlja, Ministarstva prosvete, Ministarstva kulture, Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja, Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave grada Beograda, UNCHR-a, OEBS-a, NDI-a i ostalih brojnih nevladinih organizacija. Sednici je predsedavao predsednik Pododbora Vitomir Mihajlović.

U radnom delu sednice, prisutnima se obratio i član Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Živojin Mitrović, kao i predstavnici ministarstava. Mitrović je istakao da je Vlada Republike Srbije, u proteklom periodu, usvojila Strategiju za unapređenje Roma, Akcioni pla za njeno sprovođenje, podržala mnogobrojne izložbe i kulturne dogođaje, osnivanje katedre za romski jezik u Vršcu, a u Beogradu je otvoren i Romski muzej. On je dodao da je u proteklih šest godina, od početka primene Dekade Roma, u saradnji sa Ministarstvom prosvete, upisano 913 učenika u osnovne škole, 620 studenata na fakultete, dok je ove godine upisano 219 učenika u srednje škole i 100 akademaca, kao i da je izdvojeno 170 studentskih stipendija, a obezbeđen im je i smeštaj u studentske domove. Mitrović je naveo, da je Nacionalni savet tokom realizacije navedenih projekata uzeo aktivno učešće u njihovoj pripremi i sprovođenju.

Državni sekretar u Ministarstvu prosvete Tinde Kovač – Cerović je istakla da postoji politička volja i zakonski okvir za unapređenje položaja Roma, ali da je ekonomska kriza dovela do izolacije i dodatnog osiromašenja te populacije. Ministarstvo prosvete je donelo niz mera kojima je obezbeđen upis dece iz osetljivih grupa u predškolske ustanove, naglasila je Kovač-Cerović i dodala da to jedan od sistemskih rešenja za uključivanje Roma u obrazovni sistem.

Državni sekretar u Ministarstvu rada i socijalne politike Ljiljana Lučić je informisala prisutne da je u toku priprema novog zakona kojim će biti redefinisana socijalna pomoć i da će tim zakonom biti obuhvaćeno 40 odsto više domaćinstava, kao i da će iznos pomoći biti povećan za oko 70 odsto. Lučićeva je iznela i podatak, da 73 odsto romskih porodica koje su se prijavile, dobija socijalnu pomoć, ali i da je veliki problem što je većina Roma ne obavešteno i ne aplicira za pomoć.

Dubravka Šaranović – Racić iz Ministarstva zdravlja je navela da je to ministarstvo od 2006. pa do 2009. godine sprovelo 164 projekta koja se odnose na unapređenje i prevenciju zdravlja Roma.

Tokom sednice učesnici su ukazivali na probleme oko ostvarivanja prava pripadnika romske nacionalne manjine u oblasti obrazovanja, zdravstva, stanovanja, zapošljavanja i socijalne zaštite.

Bez sistemskih rešenja i punog učešća romske zajednice u njihovom donošenju i sprovođenju nemoguće je rešiti probleme te zajednice, ocenjeno je tokom diskusije. Takođe, zaključeno je i da se daljim naporima države i nevladinog sektora može poboljšati položaj Roma. Na sednici je istaknuto i da je siromaštvo glavni razlog socijalne i ekonomske isključenosti romske zajednice i da su u toj populaciji najviše ugrožene žene, ne samo zbog tradicionalnog načina života, već i zbog neinformisanosti. Prema istraživanjima UNHCR-a 45,9 odsto Romkinja se uda pre 18. godine, a 12,5 odsto pre navršene 15. godine života, ne stekne obrazovanje i nema mogućnost da se zaposli.


Odbori vezani za ovu aktivnostPrethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2