Četvrtak, 21. januar 2021.

Tradicionalno dobri odnosi Srbije i Kipra

Predsednica Poslaničke grupe prijateljstva sa Kiprom Biljana Pantić Pilja, razgovarala je danas sa ambasadorom Kipra u Srbiji Nj.E. Demetriosom Tefilaktuom o tradicionalno dobrim odnosima, ali produbljivanju saradnje u više oblasti.


Predsednica PGP-a istakla je na početku sastanka da Poslanička grupa sa Kiprom formirana novembra prošle godine broji 48 članova, što je duplo veći broj poslanika u odnosu na prethodni saziv. Iskoristila je priliku i da se zahvali na principijelnom stavu po pitanju Kosova i Metohije, kao i odsustva podrške jednostranih poteza Prištine na multilateralnom planu. Na tu temu, Pilja je istakla da Srbija podržava teritorijalni integritete Kipra, kao i proces pronalaženja rešenja oko spornih pitanja južnog i severnog dela ostrva.

Sagovornici su se složili da je međuparlamentarna saradnja dve zemlje veoma razvijena, a u prilog tome govori i potpisan Memorandum o razumevanju iz 2018. godine, potpisan od strane tadašnjih predsednika parlamenata Srbije i Kipra. Složili su se da je i multilateralna saradnja na zavidnom nivou, u više multilateralnih parlamentarnih institucija, kao što su Interpalmentarna unija, Savet Evrope i Parlamentarna skupština Mediterana.

Nj.E. Demetrios Tefilaktu, potvrdio je da se stav Kipra po pitanju Kosova i Metohije neće menjati, što jeste u skladu sa nacionalnim interesima i samog Kipra i obećao da će se u svom mandatu u Srbiji zalagati za širenje ekonomske saradnje, ali i saradnje u oblasti inovacija i tehnologije.

Sagovornici su govorili i o intenziviranju saradnje na bilateralnom nivou, a bilo je pomena o saradnji u oblasti kulture, turizma, vojno-tehničke saradnje, ali saradnje u oblasti nauke i obrazovanja.

Pilja je istakla i to da je poslednji susret poslanika dva parlamenta bio na Kipru i da je vreme da Srbija uzvrati posetu, kada se uslovi za to steknu, a u međuvremenu će se posvetiti tome da se organizuje sastanak ambasadora sa članovima Grupe prijateljstva sa Kiprom.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
četvrtak, 11. avgust
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja