12. februar 2016. Tomić i Solorano u razgovoru o saradnji na unapređanju energetske efikasnosti

12. februar 2016. Tomić i Solorano u razgovoru o saradnji na unapređanju energetske efikasnosti

Petak, 12. februar 2016.

Tomić i Solorano o saradnji na unapređanju energetske efikasnosti

Predsednica Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku i Parlamentarnog foruma za energetsku politiku Srbije prof. dr Aleksandra Tomić sastala se sa stalnom predstavnicom UNDP-a Irenom Vojačkovom Solorano.


Prof. dr Aleksandra Tomić upoznala je Solorano sa nadležnostima Odbora i predstavila aktivnosti i rezultate koje su od svog osnivanja postigle tri neformalne parlamentarne grupe, Parlamenntarni forum za energetsku politiku Srbije, Ženska parlamentarna mreže i Zelena poslanička grupa. Ona je istakla da je Narodna skupština svesna značaja energetske efikasnosti i da je uložila napor kako bi javnosti približila tu temu.

„To je urađeno i podelom energetskih pasoša Domu Narodne skupštine, Palati Srbija i zgradi Vlade Republike Srbije, a koji daju precizne smernice na koji način mogu da unaprede energetsku efikasnost i time ostavriti uštedu u potrošnji električne energije i do 30 procenata“, naglasila je Tomić. Ona je rekla da veruje da bi to mogle da budu dobre smernice i za unaprešđanje enegrgetske efikasnosti na lokalnom nivou, ali i u privatnim domaćinstvima. Tomić je istakla da je pokretanje teme o enegrgetskoj efikasnosti ukazalo i na neophodnost donošenja novog zakona o inženjerstvu.

Stalna predstavnica UNDP-a Irena Vojačkov Solorano složila se da Narodna skupština treba da uzme aktivno učešće u postizanju energetske efikasnosti i time da primer lokalnoj samoupravi. Ona je istakla da je neophodno povećati korišćenje energije iz obnovljivih izvora energije, kao i kapacitet elektrana koje rade na biomasu u Srbiji. Solorano je prihvatila predlog prof. dr Aleksandre Tomić da se napravi zajednički plan o načinu saradnje između Narodne skupštine i UNDP-a na planu energetske efikasnosti i naglasila da parlamentarci mogu da računaju na jaku volju UNDP-a da se postignu rezultati na tom polju.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2