Utorak, 17. oktobar 2006.

Svetski dan borbe protiv siromaštva – Okrugli sto u Domu Narodne skupštine

Povodom Svetskog dana borbe protiv siromaštva, Odbor Narodne skupštine za smanjenje siromaštva organizovaoje 17. oktobra 2006. godine u Domu Narodne skupštine okrugli sto sa temom:“Borba protiv siromaštva - Korak ka prosperitetu”.Povodom Svetskog dana borbe protiv siromaštva, Odbor Narodne skupštine za smanjenje siromaštva organizovaoje 17. oktobra 2006. godine u Domu Narodne skupštine okrugli sto sa temom:“Borba protiv siromaštva - Korak ka prosperitetu”.

U ime domaćina prisutne je pozdravila predsednica Odbora za smanjenje siromaštva Snežana Stojanović-Plavšić i istakla da, u saradnji sa Programom za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP) u Srbiji, učestvuju još četiri skupštinska odbora: za rad, boračka i socijalna pitanja, za prosvetu, za poljoprivredu i za lokalnu samoupravu.

U pozdravnoj reči, predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Predrag Marković, istakao je daje ovo planetarni dan borbe protiv siromaštva i da pitanje siromaštva i borbe protiv njega nije samo pitanje novca, već akcije. Zato je potrebno da se na tom zadatku udruže i pokažu spremnost i vladine i nevladine organizacije i predstavnici sindikata, poslodavaca i lokalne samopuprave, kao i Svetske banke i UNDP-a u Srbiji.

Siromaštvo nije samo problem siromašnih zemalja, već i bogatih, siromaštvo je, kako je rekao, vrsta poniženja, jer blokira egzistenciju i mogućnost da ljudi pomognu sebi i drugima. Ono je i izazov, a ključna pomoć u borbi protiv siromaštva je solidarnost, naglasio je Marković. Prvi korak u toj borbi je da se zaustavi nivo daljeg siromašenja i učini napor da zemlje koje su siromašne prestanu da budu još siromašnije.

Marković je podsetio da u novom ustavu Republike Srbije koji je usvojila Narodna skupština postoje dve zakonske obaveze koje se tiču problema siromaštva, a to su obaveza da se vodi socijalni dijalog i da se država dodatno angažuje za ujednačen regionalni razvoj Srbije.

Prisutnima se obratio i Dejvid Lans Klark, stalni predstavnik UNDPu Srbiji, koji je istakao da se u Srbiji svaka četrnaesta osoba nalazi ispod granice siromaštva, kao i da je najugroženija ruralna i romska populacija, a zatim izbegla i raseljena lica i osobe sa invaliditetom, rekao je Klark.

U ime Svetske banke u Srbiji, učesnicima okruglog stola obratila se Ana Drašković koja je govorila o aktivnostima i projektima Svetske banke, posebno onim koji su vezani za smanjenje siromaštva u našoj zemlji.

Državni sekretar u oblasti socijalne politike Vesna Piperski-Tucakov je rekla da se ove godine Svetski dan borbe protiv siromaštva obeležava pod sloganom “Od siromaštva ka prosperitetu”. Naglasila je da osobe sa invaliditetom nisu dovoljno uključene u politički i društveni život.

O problemu siromaštva, kad je reč o osobama sa invaliditetom, govorila je Gordana Rajkov iz Centra za samostalni život invalida Srbije, a prisutnima se obratio i Damjan Tatić koji je predstavio Međunarodnu konvenciju o pravima osoba sa invaliditetom.

Učesnicima okruglog stola se na kraju obratila predsednica Odbora Snežana Stojanović-Plavšić. Govoreći o dosadašnjim aktivnostima Odbora i Narodne skupštine u ovoj oblasti, posebno je istakla da su, od 108 zakona koji se direktno odnose na problem smanjenje siromaštva, usvojena 63 zakona predviđena Strategijom za smanjenje siromaštva.

Prema njenim rečima, siromaštvo u Srbiji se smanjilo i prema poslednjim podacima iznosi 9,8 odsto. Najvažnije je da se nije povećalo tranziciono siromaštvo u Srbiji. Postignuta je makroekonomska stabilnost, došlo je do rasta bruto nacionalnog dohotka koji prevazilazi pet procenata i sve to omogućava da Srbija bude manje siromašna, istakla je predsednica Odbora

Najveći doprinos miru danas je borba za smanjenje siromaštva, a stabilnost i prosperitet Srbije zavisi od toga koliko ćemo se snažno boriti protiv siromaštva, zaključila je Snežana Stojanović-Plavšić.


Odbori vezani za ovu aktivnostPrethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
subota, 2. decembar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar događaja