9. novembar 2020. Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić i predsednica Nacionalnog veća Švajcarske Konfederacije Izabel More

9. novembar 2020. Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić i predsednica Nacionalnog veća Švajcarske Konfederacije Izabel More

Ponedeljak, 9. novembar 2020.

Svečani doček za Izabel More u Domu Narodne skupštine! Dočekao je Dačić!

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Ivica Dačić primio je predsednicu Nacionalnog veća Švajcarske Konfederacije Izabel More, koja boravi u zvaničnoj poseti Republici Srbiji.


Izabel More je posetila Dom Narodne skupštine, gde joj je upriličen svečani doček, nakon čega se održao sastanak sa predsednikom Narodne skupštine Ivicom Dačićem.

Nakon sastanka, predsednik Skupštine Dačić je rekao da je ovo prva međunarodna poseta u novom sazivu Parlamenta i da predstavlja znak dobrih bilateralnih odnosa. Dačić je kazao i da je Švajcarska među najvećim donatorima, kao i da je prema procenama u poslednjih 20 godina uložila oko 350 miliona franaka. Predsednik Narodne skupštine smatra da parlamentarna saradnja dve zemlje može da bude još bolja i u tom smislu ukazao je da je nedavno u srpskoj skupštini formirana poslanička grupa prijateljstva na čijem je čelu poslanica SNS Jasmina Obradović.

On je zahvalio Švajcarskoj na donacijama koje je uputila kao pomoć u toku pandemije i još jednom izrazio solidarnost sa svim zemljama.

Dačić je, ovom prilikom, ocenio da su odnosi na visokom nivou, te podsetio da su Vučić i Brnabić učestovali na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu u januaru ove godine, kao i da je bilo više poseta državnih funkcionera iz Švajcarske koji su prenosili iskustva koja ta zemlja ima u dualnom obrazovanju.

Kazao je da su ekonomski odnosi dve zemlje dobri, ali i da mogu biti još bolji, navodeći da je trgovinska razmena prošle godine iznosila oko 430 miliona evra.

Dačić je upoznao More sa aktuelnom situacijom u vezi sa dijalogom Beograda i Prištine, kao i sa ciljem da Srbija želi da postane član EU, te poručio da je naša zemlja konstruktivan partner.

Predsednica Nacionalnog veća Švajcarske Konfederacije Izabel More izjavila je, posle sastanka sa predsednikom Narodne skupštine Ivicom Dačićem, da i Švajcarska i Srbija prolaze kroz težak period zbog pandemije KOVID 19 i da je Švajcarska našoj zemlji uputila pomoć tim povodom u iznosu od 600.000 švajcarskih franaka.

More je istakla da je veoma važno da parlamenti u ovim vremenima ispunjavaju svoju ulogu i donose odluke kako bi se stanovništvo zaštitilo, kako u zdravstvenom, tako i u ekonomskom pogledu.

Ona je novinarima u Skupštini Srbije rekla da je sa Dačićem razgovarala o ulozi parlamenta i neophodnosti razdvajanja vlasti i o reformama koje Srbija sprovodi.

„Iskustvo Ivice Dačića na različitim odgovornim mestima u izvršnoj vlasti mu daje prednost kako bi ojačao ulogu Narodne skupštine u Srbiji”, rekla je More.

Ona je izrazila zadovoljstvo što će tokom posete Srbiji razgovarati i sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić i ministrom finansija Sinišom Malim, ističući da su bilateralni odnosi dve zemlje u političkom, ekonomskom i kulturnom smislu, izuzetni.

Prema njenim rečima, Švajcarska svake godine izdvaja više od 20 miliona franaka koje investira u Srbiju u okviru projekata saradnje, ukazujući da je tim povodom posetila Niš i Paraćin, gde se takođe uverila u srpsko gostoprimstvo.


Foto galerijaPrethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
1 2 3 4 5 6 7
nedelja, 28. februar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja