Ponedeljak, 9. oktobar 2006.

Susret predstavnika poslaničke grupe SRS sa kubanskom delegacijom

Članovi Poslaničke grupe Srpske radikalne stranke sastali su se 9. oktobra 2006. godine sa delegacijom sa Kube, koju je predvodio direktor kubanskog Instituta za prijateljstvo sa narodima Evrope Emeria Cebalos Amador.Članovi Poslaničke grupe Srpske radikalne stranke sastali su se 9. oktobra 2006. godine sa delegacijom sa Kube, koju je predvodio direktor kubanskog Instituta za prijateljstvo sa narodima Evrope Emeria Cebalos Amador.

U ime 80 poslanika Srpske radikalne stranke goste je pozdravila potpredsednica Narodne skupštine Gordana Pop-Lazić, koja je istakla dobru saradnju Srpske radikalne stranke sa Komunističkom partijom Kube i želju da se ona u narednom periodu još više produbi. Posebno je naglasila značaj međuparlamentarne saradnje i najavila da je, u cilju unapređenja saradnje sa Parlamentom Kube, podnet zahtev sa potpisima svih poslanika SRS da se u Narodnoj skupštini formira poslanička grupa prijateljstva sa Kubom.

U razgovoru su razmenjena mišljenja o aktuelnoj situaciji u Srbiji i Kubi, odnosno na Balkanu i zemljama Latinske Amerike. Potpredsednica Narodne skupštine upoznala je sagovornike sa stavovima Srpske radikalne stranke sa najvažnijim državnim pitanjima vezanim, pre svega, za potvrđivanje novog ustava na referendumu i raspisivanje izbora. Istakla je da Srpska radikalna stranka ceni borbu Kube protiv novog svetskog poretka i izrazila očekivanje da će se međudržavni odnosi sa zemljama Latinske Amerike dalje unapređivati.

Odnosi Srbije i Kube uvek su bili prijateljski i dosledni, rekao je u razgovoru Emeria Amador i podsetio da je na nedavnom Samitu nesvrstanih u Havani usvojen dokument u kojem Pokret zahteva da se poštuje teritorijalni integritet u svetu. On se založio za dalji razvoj ukupne saradnje dve zemlje, posebno u oblasti ekonomije, visokog obrazovanja i zdravstva. Takođe je pozdravio formiranje grupe prijateljstva sa njegovom zemljom i najavio da će se i u kubanskom Parlamentu ubrzo osnovati klub prijateljstva sa Srbijom. Pozvao je parlamentarce iz Srbije da posete Kubu.

Gordana Pop-Lazić je na kraju razgovora zamolila goste da predsedniku Kube Fidelu Kastru prenesu želje za brzo ozdravljenje. Takođe je zamolila da se Parlament Kube izjasni po pitanju Haškog tribunala.


Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5