8. februar 2012. Susret predsednika poslaničkih grupa u Narodnoj skupštini sa predsednikom Donjeg doma Parlamenta Republike Italije

8. februar 2012. Susret predsednika poslaničkih grupa u Narodnoj skupštini sa predsednikom Donjeg doma Parlamenta Republike Italije

Sreda, 8. februar 2012.

Susret predsednika poslaničkih grupa u Narodnoj skupštini sa predsednikom Donjeg doma italijanskog Parlamenta

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije prof. dr Slavica Đukić Dejanović i predsednici poslaničkih grupa sastali su se danas u Domu Narodne skupštine sa predsednikom Donjeg doma Parlamenta Italije Đanfrankom Finijem.


Pozdravljajući visokog gosta, predsednica Narodne skupštine i predsednici poslaničkih grupa istakli su da je do ove posete došlo u važnom momentu za Srbiju, s obzirom na to da će narednih dana rešavati pitanje sticanja statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji. Parlamentarci su istakli da visoko cene podršku koju Italija pruža Srbiji na putu evropskih integracija i izrazili očekivanje da će se ona nastaviti.

Posebno je ukazano da Italija pokazuje razumevanje za stavove Srbije o pitanju Kosova i Metohije i ne čini dodatne pritiske na Srbiju po tom pitanju.

Predsednici poslaničkih grupa ocenili su da je Italija jedan od najvažnijih spoljnotrgovinskih partnera naše zemlje, kao i da još ima prostora za unapređenje ekonomske saradnje, uključujući i investicije u Srbiji, sledeći primer Fijata.

Predsednik Donjeg doma italijanskog Parlamenta Fini istakao je tradicionalno prijateljstvo italijanskog i srpskog naroda i dobru međuparlamentarnu saradnju između dve zemlje. Srbija je, u istorijskom i kulturnom smislu, dala značajan doprinos izgradnji evropskog identiteta i samim tim je deo Evrope. Naglasio je regionalni aspekt saradnje u kontekstu globalne krize i ocenio da je Srbija ključni faktor na Balkanu. Takođe je istakao i potrebu uravnoteženijeg pristupa Brisela rešavanju pitanja Kosova i Metohije, radi postizanja pravednog i održivog rešenja.

U razgovoru su učestvovali predsednici poslaničkih grupa: Velimir Ilić (Nova Srbija), Miloš Aligrudić (Demokratska stranka Srbije – Vojislav Koštunica), Momo Čolaković (PUPS), Balint Pastor (Manjina), Branko Ružić (SPS-JS) i Nada Kolundžija (Za evropsku Srbiju), kao i predstavnici poslaničkih grupa Judita Popović (LDP) i Suzana Grubješić (URS).Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31