18. januar 2021. Predsednik Poslaničke grupe prijateljstva sa Italijom Jovan Palalić u razgovoru sa ambasadorom Italije u Srbiji Karlom lo Kašom

18. januar 2021. Predsednik Poslaničke grupe prijateljstva sa Italijom Jovan Palalić u razgovoru sa ambasadorom Italije u Srbiji Karlom lo Kašom

Ponedeljak, 18. januar 2021.

Susret predsednika Poslaničke grupe prijateljstva sa Italijom sa ambasadorom Italije u Srbiji

Predsednik Poslaničke grupe prijateljstva sa Italijom Jovan Palalić razgovarao je u Narodnoj skupštini sa ambasadorom Italije u Srbiji Karlom lo Kašom o značaju međuparlamentarne saradnje i njenom doprinosu ukupnoj saradnji između Srbije i Italije.


Jovan Palalić je u razgovoru istakao da je Italija iskreni prijatelj Srbije i zahvalio se na jasnoj, nepokolebljivoj i doslednoj podršci koju pruža Srbiji u ostvarenju njenog strateškog cilja – članstva u Evropskoj uniji. Palalić je naveo da se razumevanje i prijateljstvo naše dve države i dva naroda ogleda i u uzajamnoj solidarnosti iskazanoj tokom krize izazvanom pandemijom korona virusa u prethodnoj godini.

Politički odnosi su na najvišem nivou, naveo je Palalić i dodao da očekuje i dalji razvoj ekonomskih odnosa, nakon prevazilaženja ove krize. On je dodao i da preko 600 italijanskih kompanija posluje u Srbiji i zapošljava veliki broj naših građana, što je od izuzetne važnosti za Srbiju, kao i da će narodni poslanici raditi i dalje na unapređenju zakonodavnog okvira, kako bi se dodatno poboljšali uslovi za investicije i otvaranje novih italijanskih firmi u Srbiji.

Kada je reč o parlamentarnoj saradnji, predsednik PGP sa Italijom je istakao da je bitno da se nakon prevazilaženja krize izazvane pandemijom korona virusa, nastavi redovna saradnja i razmenjuju posete parlamentarnih delegacija, kako poslaničkih grupa prijateljstva, tako i radnih tela srpskog i italijanskog parlamenta. Parlamentarci mogu imati značajnu ulogu i u dodatnom jačanju saradnje između pojedinih regiona i gradova Srbije i Italije, zaključio je Jovan Palalić.

Ambasador Italije u Srbiji Karlo lo Kašo je u razgovoru naveo da su Srbija i Italija svoje prijateljstvo učvrstile tokom prethodne godine, koju je obeležila pandemija koronavirusa. Zahvalio se na podršci i upućenoj pomoći Italiji u medicinskom materijalu, a naveo je i da je Italija uzvratila posetom tima lekara i medicinskog osoblja Srbiji. Tokom prethodne godine razmenjene su i posete najviših državnih funkcionera, naveo je italijanski ambasador. On je ukazao i da su trgovinski odnosi održani na dobrom nivou i dodao da su italijanske kompanije i dalje zainteresovane da posluju u Srbiji.

Lo Kašo je tokom razgovora naveo i da je Srbiji i Zapadnom Balkanu mestu u EU, da je to od obostranog interesa i da je zato veoma važno da Srbija nastavi sa započetim reformama, kako bi se ponovo pokrenuo i ubrzao pregovarački proces Srbije i EU.

Sagovornici su se složili i da je bitna saradnja Srbije i Italije na poljima kulture, bezbednosti, inovacija i digitalne tehnologije, kao i da uvek postoji prostor za njeno dalje unapređenje.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4