13. decembar 2022. Predsednik Odbora za spoljne poslove i  nerezedencijalni ambasador Republike Jermenije u Republici Srbiji

13. decembar 2022. Predsednik Odbora za spoljne poslove i nerezedencijalni ambasador Republike Jermenije u Republici Srbiji

Utorak, 13. decembar 2022.

Susret predsednika Odbora za spoljne poslove sa nerezedencijalnim ambasadorom Republike Jermenije u Republici Srbiji

Predsednik Odbora za spoljne poslove Borko Stefanović razgovaro je danas sa nerezidencijalnim ambasadorom Republike Jermenije u Republici Srbiji Ašotom Hovakimianom, o odnosima dve zemlje i mogućnostima za unapređenje međuparlamentarne saradnje.


Borko Stefanović je naveo da je Jermenija prijateljska zemlja, kao i da naši odnosi mogu da se unaprede kroz intenzivnije kontakte parlamentaraca, naročito kroz razmene poseta delegacija odbora za spoljne poslove dva parlamenta.

Stefanović se tokom razgovora zahvalio Jermeniji na nepriznavanju nezavisnosti tzv. države Kosovo. Obavestio je ambasadora Hovakimiana o dešavanjima na Kosovu i Metohiji, ističući da je to tema od nacionalnog značaja. Naveo je da je Beograd okrenut dijalogu sa Prištinom i postizanju dogovora radi normalizacije odnosa, ali da ne može da prizna nezavisnost niti članstvo tzv. Kosova u Ujedinjenim nacijama.

Beograd se istovremeno suočava i sa pritiscima za usaglašavanje svoje spoljne politike sa EU, istakao je Borko Stefanović i naveo da je bitno da, u ovim okolnostima, Srbija zauzme ispravnu stranu. Iz tog razloga, Stefanović je ukazao da je, kao predsednik Odbora za spoljne poslove, podneo Narodnoj skupštini Predlog rezolucije o usaglašavanju spoljne politike Republike Srbije sa spoljnom politikom Evropske unije u vidu restriktivnih mera prema Ruskoj federaciji. On je ocenio da u slučaju neusklađivanja spoljne politike sa evropskom, Srbija ide ka izolaciji, zbog čega će i teže braniti svoje nacionalne interese po pitanju KiM.
Ambasador Ašot Hovakimian je istakao da Jermenija neće priznati nezavisnost Kosova i da je za rešenje situacije neophodno pregovaranje Beograda i Prištine.

On je predsednika Odbora za spoljne poslove upoznao i sa situacijom u Jermeniji i otvorenim pitanjima na području Nagorno-Karabah.

Sagovornici su zajednički ocenili da se i Srbija i Jermenija susreću sa nekonzistentostima međunarodne politike i pravila. Složili su se da bi dve zemlje mogle da intenziviraju međuparlamentarnu saradnju, kao i odnose u oblastima kulture, obrazovanja i turizma.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1