3. oktobar 2022. Predsednik Odbora za spoljne poslove u razgovoru sa ambasadorom Kipra u Beogradu

3. oktobar 2022. Predsednik Odbora za spoljne poslove u razgovoru sa ambasadorom Kipra u Beogradu

Ponedeljak, 3. oktobar 2022.

Susret predsednika Odbora za spoljne poslove sa ambasadorom Kipra u Beogradu

Predsednik Odbora za spoljne poslove Borko Stefanović primo je danas u Narodnoj skupštini ambasadora Kipra u Beogradu Dimitriosa Teofilaktu, sa kojim je razgovarao o aktuelnoj političkoj situaciji i odnosima dve države.


Borko Stefanović je istakao da su Srbija i Kipar tradicionalno prijateljske države, koje gaje dobre diplomatske, kulturne i turističke veze.

On se zahvalio na principijelnoj poziciji Kipra na nepriznavanju tzv. države Kosovo. Istakao je da je u ovo vreme velikih izazova i pritisaka, bitno da se nastave pregovori Beograda i Prištine, o svim otvorenim temama, osim o priznavanju nezavisnosti, i dodao da zamrznuti konflikt nije dobro rešenje.

Stefanović je naveo da bi bilo izuzetno bitno da se Narodna skupština uključi u pregovarački proces, i istakao da je Poslanička grupa UJEDINjENI - SSP, PSG, PREOKRET, SLOGA predložila formiranje Komisije koju će činiti predstavnici poslaničkih grupa, kao i predstavnici SANU i SPC, koja će utvrditi platformu za dalje pregovore Beograda i Prištine.

Ambasador Kipra Dimitrios Teofilaktu se složio da je bitno da se nastave pregovori i da se radi na normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i dodao da Kipar zadržava svoju poziciju po pitanju nepriznavanja tzv. Kosova.

Na sastanku je bilo reči i o aktuelnoj političkoj situaciji u Evropi. Borko Stefanović je naveo da je sada pravi trenutak da Srbija, kao država kandidat za članstvo u EU, uskladi svoju spoljnu politiku sa spoljnom politikom EU. On je istakao da će uskoro predložiti Odboru za spoljne poslove i na plenarnoj sednici, usaglašavanje spoljne politike Srbije sa EU. Ambasador Teofilaktu je ocenio da je bitno da Srbija bude konzistetnta u svojoj politici, u kojoj će slediti svoje vitalne nacionalne interese.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5