28. januar 2021. Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu sa predstavnicima Udruženja izbeglih i raseljenih u Republici Srbiji

28. januar 2021. Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu sa predstavnicima Udruženja izbeglih i raseljenih u Republici Srbiji

Četvrtak, 28. januar 2021.

Susret predsednika Odbora za dijasporu i Srbe u regionu sa predstavnicima Udruženja izbeglih i raseljenih u Republici Srbiji

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Milimir Vujadinović razgovarao je, u Domu Narodne skupštine, sa predstavnicima Udruženja izbeglih i raseljenih u Republici Srbiji o problemima sa kojima se suočavaju pripadnici populacije izbeglih i raseljenih, kao i o predlozima za poboljšanje saradnje sa udruženjima iz regiona i dijaspore.


Nenad Abramović, predsednik Upravnog odbora Koordinacije i predsednik udruženja „Zavičaj“ u Beogradu upoznao je predsednika Odbora sa činjenicom da je ovo udruženje istinski predstavnik Srba koji su poreklom van Srbije i broji 62 udruženja proteranog, izbeglog i raseljenog srpskog stanovništva iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Kosova i Metohije. Ukazao je, da je rad udruženja orijentisan ka borbi za bolji socijalni i pravni status izbeglih i raseljenih, očuvanju kulturne baštine krajeva iz kojih su lica izbegla, razvijanje kulture sećanja i pamćenja i izdavačka delatnost sa temama stradanja našeg naroda.

U razgovoru koji je usledio, predsednik Vujadinović i predstavnici udruženja Nenad Abramović i Jovan Čakarević su izrazili zadovoljstvo jer su se u Srbiji u poslednjih nekoliko godina uspostavili zajednički datumi i organizovale manifestacije sa našim sunarodnicima, poput obeležavanja Dana sećanja na stradale i prognane u „Oluji“. Takođe, ocenili su da država Srbija, na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, znatno ulaže u infrastrukturu, naročito u sredinama u kojima preovlađuje raseljeno srpsko stanovništvo iz Hrvatske i BiH, osvrnuvši se na prigradsko naselje Busije u zemunskoj opštini, u kojoj je urađena komplentna infrastruktura i prošle godine otvorena Osnovna škola.

Sagovornici su se složili da su se izbeglički programi realizovali u poslednjih nekoliko decenija, ali da je njihova realizacija posebno vidljiva u poslednjih nekoliko godina.

Predstavnici udruženja su ocenli da bi od velikog značaja bilo formiranje jednog tela u Beogradu koje bi se bavilo pitanjima raseljenih lica i ukazao na gorući problem koji se odnosi na podatak da je u Srbiji preko 10.000 porodica, kako je rekao, bez krova nad glavom i zaposlenja, kao i da je u Beogradu oko 2.500 raseljenih lica bez stambenog rešenja.

Milimir Vujadinović je izrazio spremnost da da svoj lični doprinos u cilju unapređenja saradnje i da će kao predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu iskoristiti mogućnost da razgovara sa relevantnim državnim institucijama o poboljšanju položaja izbeglih lica.

Složio se sa navodima predsednika države Aleksandra Vučića, da su ljudi koji su dolazili 90-tih godina u Srbiju, oplemenili ovu zemlju, postali integralni deo Srbije i jedni od nosilaca njenog razvoja.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4