11. februar 2014. Susret predsednika Narodne skupštine sa specijalnim predstavnikom predsedavajućeg OEBS-a za Zapadni Balkan

11. februar 2014. Susret predsednika Narodne skupštine sa specijalnim predstavnikom predsedavajućeg OEBS-a za Zapadni Balkan

Utorak, 11. februar 2014.

Susret predsednika Narodne skupštine sa specijalnim predstavnikom predsedavajućeg OEBS-a za Zapadni Balkan

Predsednik Narodne skupštine, dr Nebojša Stefanović, primio je u službenu posetu specijalnog predstavnika predsedavajućeg OEBS-a za Zapadni Balkan, Žerara Študmana, na početku njegovog mandata u svojstvu specijalnog predstavnika koji će obavljati 2014. i 2015. godine, u okviru švajcarskog i srpskog predsedavanja OEBS-om.


Studman je predstavio smernice svog mandata u naredne dve godine kroz podršku regionalnim procesima u cilju ukupne stabilnosti i razvoja. On je čestitao na napretku Srbije u procesu evrointegracija i uspešnim reformskim procesima, ocenjujući da je Srbija “lokomotiva“ koja regionalne procese pokreće u povoljnom smeru.

Predsednik Narodne skupštine dr Stefanović podsetio je na intenzivne aktivnosti naše strane u pogledu prioriteta unapređenja regionalnih odnosa. Izrazio je podršku predstavljenim smernicama mandata specijalnog predstavnika Študmana, posebno u pogledu regionalne koordinacije i projektne usmerenosti ka konkretnim i merljivim rezultatima u saradnji, imajući u vidu osetljivost aktuelnih pitanja. Stefanović je dodao da Republika Srbija ekonomsku dimenziju smatra izuzetno značajnom, pre svega u pogledu unapređenja životnog standarda građana regiona.

U razgovoru je posebno istaknut značaj koordinirane saradnje parlamentarne dimenzije i međuvladinih aktivnosti u okvirima OEBS-a, čemu Narodna skupština daje puni doprinos na bilateralnom i multilateralnom planu. Predsednik Stefanović i specijalni predstavnik Študman izrazili su punu otvorenost za saradnju u predstojećem periodu u cilju razvoja i stabilnosti regiona.

Sastanku je prisustvovao i šef Misije OEBS u Srbiji, ambasador Peter Burkhard.