5. novembar 2013. Susret predsednika Narodne skupštine sa članovima Odbora za evropske poslove Francuskog Senata

5. novembar 2013. Susret predsednika Narodne skupštine sa članovima Odbora za evropske poslove Francuskog Senata

Utorak, 5. novembar 2013.

Susret predsednika Narodne skupštine sa članovima Odbora za evropske poslove Francuskog Senata

Predsednik Narodne skupštine, dr Neboša Sefanović, primio je delegaciju Senata Francuske koju je predvodio Simon Situr, predsednik Odbora za evropske poslove.


Predsednik Narodne skupštine dr Nebojša Stefanović je izrazio zadovoljstvo zbog inicijative koju je pred francuskim Senatom pokrenuo predsednik Odbora za evropska pitanja Simon Situr, da se donese rezolucija o podršci evrointegracije Srbije, za koju je rekao da predstavlja ohrabrenje za evropske procese koje vodimo.
Stefanović je ocenio da je ključni napredak na tom putu ostvaren kroz odnos prema korupciji i kriminalu i obavestio delegaciju francuskog Senata da je usvojena platforma za borbu protiv korupcije, za koju smatra da će privući investicije i popraviti ukupan imidž zemlje.
Govoreći o skupštinskim telima i radu parlamenta u okviru evro-integracija, predsednik Stefanović je posebno pomenuo rad Odbora za evropske integracije i formiranje odbora za pridruživanje i stabilizaciju koji će, sredinom novembra, imati prvi sastanak sa odgovarajućim odborom Evropskog parlamenta. Govoreći o istoj temi, predsednik Narodne skupštine je rekao da je jedna od važnijih uloga parlamenta, pored zakonodavne, kontrola izvršne vlasti i nadgledanje procesa evropskih integracija Srbije.
Predsednik Stefanović je izrazio zadovoljstvo zbog pozitivnog izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije, u kome se navodi da je Srbija postigla odgovarajući stepen usklađenosti sa kriterijumima za članstvo, posebno naglasivši da je u izveštaju, rad Narodne skupštine ocenjen pozitivno, i da je zahvalan na pozitivnom stavu Francuske u odnosu na proces evrointegracija Srbije.
Predsednik Odbora za evropske poslove francuskog Senata, Simon Situr, predstavnik grupe socijalista, predstavio je članove delegacije, Mišela Biju, potpredsednika Odbora iz grupe komunista i Sofi Žoasen, članicu Odbora iz „Unije za narodni pokret“. Objasnivši kako je Odbor koji predvodi zadužen za evropske poslove, Situr je izrazio očekivanje da će Odbor za evropske integracije u srpskom parlamentu ubrzo postati odbor za evropske poslove, kada Srbija postane deo Evropske unije. Složivši se sa konstatacijom da je nadzor Skupštine nad izvršnom vlašću veoma značajan, Situr je rekao da je Srbija zemlja koja se kreće ka Evropskoj uniji i dodao da je mišljenje francuskog Senata i Francuske, da Zapadni Balkan treba da bude deo Evropske unije, kao i da je posle Slovenije i Hrvatske sada na redu priključivanje Srbije.
Situr je irazio posebno zadovoljstvo pregovorima pod pokriviteljstvom Ketrin Ešton u Briselu i pojasnio da je usledila i inicijativa za usvajanje rezolucije o podršci evroitegracija Srbije, koja je jendoglasno usvojena u Senatu. Rezolucija je, po njegovim rečima, predstavljala ohrabrenje Vladi i parlamentu da nastave istim putem, ali je bila i određena mera pritiska na francusku vladu da nastavi sa takvom podrškom Srbiji u Evropskom savetu. Situr je i posetu francuske delegacije, takođe označio kao podršku i ohrabrenje budućem evropskom partneru.
Senator Situr je pozdravio odluku Saveta ministara Evropske unije o otvaranju pregovora i izrazio očekivanje da će sam proces vrlo brzo i početi. Posebno zadovoljstvo predsednik Odbora za evropska pitanja francuskog Senata iskazao je zbog činjenice da sada Srbija učestvuje u svim parlamenetarnim aktivnostima Evropske unije, kao zemlja kandidat. Ovaj proces je tek započeo, rekao je Situr i dodao da postoji mapa puta koju treba preći, posebno naglasivši oblast pravosuđa. On je primetio da zahtevi koji dolaze iz Evrope mogu pomoći i vladi i parlamentu da sprovedu neophodne reforme, te da veruje kako će čitav proces ići brzo, jer Francuska ima poverenje u Srbiju.
Predsednik Stefanović je primetio da Srbiji ponekad nedostaje snažnije učešće Francuske u procesima kroz koje prolazi, imajući u vidu prijateljske odnose dve zemlje, i izrazio spremnost da se maksimalno radi na reformama, pre svega zbog sopstvenog naroda, nadajući se da će sve biti sprovedene pre 2020. godine, pre ulaska u Evropsku uniju.
Stefanović je naglasio da reforma pravosuđa predstavlja osnov za pokretanje drugih reformi. Uvođenjem nulte tolerancije prema korupciji, menjamo dosadašnji način razmišljanja, jer smo u prethodnom periodu bili opterećeni ranijom praksom postavljanja sudija na osnovu partijske pripadnosti. Sada se, nastavio je Stefanović, sudija može postati samo po završetku pravosudne akademije.
Predsednik Narodne skupštine je zatim ocenio da su nam potrebne investicije, posebno iz evropskih zemalja, ali i dodao da je preduslov za dolazak investitora, obezbeđivanje bezbedne i sigurne klime za investicije. U reformi državne uprave, nastavio je Stefanović, suočili smo se sa velikim otporom, zbog postojanje ranije ustrojenog glomaznog administrativnog aparata, formiranog često po partijskoj pripadnosti. Stefanović je posebno naglasio problem raskida sa dosadašnjom praksom subvencionisanja državnih kompanija, koje su dobijeni novac trošili na plate zaposlenih. Kao raskid sa takvom praksom, Stefanović je pomenuo projekat saradnje sa avio kompanijom Etihad koji je od nekadašnjeg gubitaša, naconalne avio kompanije JAT, stvorio novu nacionalnu avio kompaniju, koja bi već sledeće godine trebalo da ostvari profit.
Obavestivši goste i o uvođenju novog poreza na zarade, veće od 60 hiljada dinara, Stefanović je dodao da će ostvareni prihodi biti usmereni na privredu i infrastrukturne projekte, a ne na popunjavanju rupa u budžetu.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
sreda, 25. maj
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja