2. oktobar 2013. Delegacija Narodne skupštine na čelu sa predsednikom dr Nebojšom Stefanovićem u razgovoru sa delegacijom Republike Slovenije

2. oktobar 2013. Delegacija Narodne skupštine na čelu sa predsednikom dr Nebojšom Stefanovićem u razgovoru sa delegacijom Republike Slovenije

Sreda, 2. oktobar 2013.

Susret predsednika Narodne skupštine i predsednice Vlade Republike Slovenije

Delegacija Narodne skupštine na čelu sa predsednikom dr Nebojšom Stefanovićem, primila je delegaciju Republike Slovenije koju je predvodila Alenka Bratušek.


U razgovorima je naglašena dobra saradnja u procesima evrointegracija Srbije, unapređenju odnosa u regionalnom okviru i posebno ekonomska saradnja kroz obostrane investicije.
Podvučen je značaj međuparlamentarnih odnosa u procesima evrointegracija kao i u ekonomskom domenu.
Poseta je u celini ocenjena kao značajna za unapređenje dalje saradnje, posebno u smislu potpisivanja sporazuma o zajedničkom izlasku na treća tržišta i povodom ubrzavanja rešavanja pitanja sukcesije.
Predsednik Narodne skupštine je izrazio zahvalnost Sloveniji za stalnu podršku u procesu evrointegracija. Zajednički je ocenjeno da proces evrointegracija predstavlja priliku za ukupno jačanje Parlamenta kao institucije u ulozi nadzora. S tim u vezi predsednik Stefanović je predložio bližu saradnju sa slovenački Parlamentom posebno kada je u pitanju prenošenje iskustava u procesu pregovora.
Stefanović je takođe izrazio zadovoljstvo što su inicijative u prethodnom periodu pokrenute sa zvaničnicima Slovenije, posebno prilikom posete predsednika Donjeg doma Parlamenta Janka Vebera, realizovane, što se pre svega odnosi na projekte regionalne saradnje i izlaska na treća tržišta.
Predsednica vlade Slovenije Alenka Bratušek je ponovila slovenačku podršku evrointegracijama Srbije, ocenivši odnose dve zemlje kao veoma dobre, dodavši da uvek ima mesta za napredak, posebno u privredi i ekonomiji. Bratušek je uputila poziv srpskim investitorima da investiraju u Sloveniju.
Govoreći o saradnji u evrointegracijama Srbije, Bratušek je rekla da u Evropskoj uniji nije uvek lako, ali da drugog puta nema i dodala da je Slovenija spremna da sa Srbijom podeli svoja iskustva, i dobra i loša, kako mi na putu evrointegracija ne bi ponovili greške koje je Slovenija načinila. Predsednica vlade Slovenije se zahvalila u ime cele delegacije na prijemu i zaključila da dve zemlje istorijski imaju mnogo toga zajedničkog.