19. februar 2013. Susret predsednika Narodne skupštine i admirala Stavridisa

19. februar 2013. Susret predsednika Narodne skupštine i admirala Stavridisa

Utorak, 19. februar 2013.

Susret predsednika Narodne skupštine i admirala Stavridisa

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije, mr Nebojša Stefanović, primio je vrhovnog savezničkog komandanta za operacije, admirala NATO-a, Džejmsa Stavridisa, sa saradnicima.


Admiral Stavridis se zahvalio predsedniku Narodne skupštine na prijemu, čestitajući mu na izboru na dužnost.
Zahvalivši se na čestitkama, predsednik skupštine Nebojša Stefanović je istakao da visoko ceni kontrolnu ulogu parlamenta u odnosu na izvršnu vlast i rekao da susret sa delegacijom NATO-a smatra doprinosom toj ulozi. Stfanović je takođe naglasio da jačanje uloga parlamentarnih odbora, posvećenost borbi protiv korupcije i transparentnost rada parlamenta predstavljaju ključ reformi kroz koje skupština prolazi. Pored toga Stefanović je posebno naglasio ulogu naše armije u mirovnim operacijama, odnosno međunarodnim misijama, ocenivši da takvo učešće pomaže boljoj slici Srbije u svetu.
Admiral Stavridis se takođe pohvalno izrazio o ulozi pripadnika Vojske Srbije u međunarodnim snagama i ocenio da je to dobar način da se Srbija predstavi kao zemlja koja gleda u budućnost, što je dobro prihvaćeno i u Sjedinjenim Državama i u NATO-u. Stavridis je takođe podržao jačanje parlamentarne funkcije kroz njegovu kontrolnu ulogu i izneo svoja iskustva koja se odnose na slušanja pred američkim Kongresom.
Predsednik Narodne skupštine Nebojša Stefanović je naglasio značaj misije KFOR-a na Kosovu i Metohiji, rekavši da je velik značaj te misije za bezbednost Srba na Kosmetu posebno upozorivši na činjenicu da su u vreme pregovora, kao po pravilu, učestaju provokacije i ugrožavanje bezbednosti i imovine srpskog življa. Stefanović je apelovao da misija KFOR-a, statusno neutralna, ne smanjuje obim operacije na Kosmetu, jer strahuje za bezbednost ljudi i njihove imovine na Kosovu i Metohiji, posebno naglašavajući ugroženost srpskih kulturnih spomenika.
Admiral Stavridis se složio da srpski kulturni spomenici predstavljaju deo svetskog kulturnog nasleđa i ponovio da je KFOR-u i NATO-u prioritet bezbednost u regionu i uverio Stefanovića da će KFOR nastaviti svoj mandat na nepristrasan način. Pozdravivši viziju ove vlade koja želi dijalog sa Prištinom Stavridis je rekao da je takva posvećenost pregovorima važna za evropsku perspektivu Srbije. Stavridis je naglasio da je naš region važan i za NATO i za Sjedinjene Države koje će nastaviti da daju značajan doprinos misiji KFOR-a u kojoj učestvuje značajan broj američkih vojnika dodavši da će nastaviti da prodržavaju KFOR-ovu misiju na Kosovu i Metohiji.
Predsednik Narodne skupštine Nebojša Stefanović se zahvalio na takvim stavovima i predložio da se kontakti na ovom nivou intenziviraju, rekavši da je Srbija posvećena miru i stabilnosti u regionu.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
utorak, 17. maj
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja