17. januar 2023. Susret predsednice i članova PGP sa Kanadom i ambasadora Kanade u Srbiji

17. januar 2023. Susret predsednice i članova PGP sa Kanadom i ambasadora Kanade u Srbiji

Utorak, 17. januar 2023.

Susret predsednice i članova PGP sa Kanadom i ambasadora Kanade u Srbiji

Predsednica i članovi Poslaničke grupe prijateljstva sa Kanadom sastali su se sa ambasadorom Kanade u Srbiji Nj.E. Džajlsom Normanom i razgovarali o unapređenju saradnje dve zemlje, pre svega na parlamentarnom nivou, ali u sferi ekonomije, rudarstva i obrazovanja.


Predsednica PGP sa Kanadom Dubravka Filipovski naglasila je tradicionalno prijateljske odnose dve zemlje i podsetila da diplomatski odnosi datiraju od 1941. godine, kada su se Kanada i Srbija zajedno borile za očuvanje civilizacijskih vrednosti. Zato je, kako je naglasila, od izuzetne važnosti da parlamenti intenzivno sarađuju, posebno kroz radna tela čiji je delokrug rada ekologija, zaštita životne sredine, rodna ravnopravnost, ekonomija i spoljni poslovi. Ona je izrazila zahvalnost na ulaganju Kanade u projekte u Srbiji iz oblasti rodnog budžetiranja.

Filipovski je naglasila da je srpka zajednica u Kanadi posebna spona koja povezuje dva narodna i izrazila nadu da će biti realizovana ideja o uspostavljanju direktne avio linije Beograd- Toronto. Ona je, takođe, izrazila očekivanje da će restriktivna vizna politika Kanade za građane Republike Srbije uskoro biti pozitivno rešena.

Filipovski je izrazila zahvalnost Kanadi na podržci koju pruža Srbiji na njenom punu ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji, naglasivši da to ostaje glavni spoljnopolitički cilj naše zemlje.

Predsednica PGP sa Kanadom je istakla da ekonomska saradnja čini okosnicu saradnje dve zemlje i navela da trenutno 50 kanadskih kompanija posluje u Srbiji i da su investicije od strane Kanade, prema procenama, oko milijardu američkih dolara, te naglasila da na tom planu postoji prostor za unapređenje.

Ambasador Kanade u Srbiji Nj.E. Džajls Norman saglasio se sa sagovornicom da su odnsi dve zemlje na izuzetnom nivou. On je potvrdio snažnu podršku Kanade Srbiji u procesu evrointegracija i naglasio da bi pristupanjem Srbije EU, ceo region, kako je rekao, procvetao.
Ambasador je, govoreći o uspostavljanu direktnog leta na liniji Beograd-Toronto, istako da je avio kompanije Er Kanada dala zeleno svetlo za taj let i da se nada da će pozitivan odgovor stići i od Er Srbije. Govoreći o inicijativi Otvopreni Balkan ambasador je naglasio da je to izuzetno uspešan projekat i dodao da je Kanada zainteresovana da iskoristi svoje iskustvo sa naftom, kako bi pomogla tu inicijativu, tako da regionalna integracija bude ne samo politička odluka, već od koristi i ekonomiji i građanima.

Filipovski se tokom sastanka informisala Ambasadora o trenutnoj situacoiji na Kosovu i Metohiji i o stavu Srbije po pitau rata između Rusije i Ukrajine.

Sastanku su prisustvovali i članovi PGP sa Kanadom Dragana Rakić, Slavica Radovanović, Biljana Dragić, Ana Miljanić, Staša Stojanović, Branislav Josifović i Natan Albahari. Oni su se interesovali za mogućnost unapređenja saradnje u borbi protiv porodičnog nasilja i razmene iskustava i dobre prakse u toj oblasti, govorilo se i o značaju evrospkih integracija i načinu na koji se može intenzivirati međuparlamentarna saradnja.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
subota, 30. septembar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar događaja