12. januar 2021. Predsednica Poslaničke grupe prijateljstva sa Iranom Jasmina Karanac sa ambasadorom Islamske Republike Iran u Republici Srbiji Rašidom Hasanom Pur Baeijem

12. januar 2021. Predsednica Poslaničke grupe prijateljstva sa Iranom Jasmina Karanac sa ambasadorom Islamske Republike Iran u Republici Srbiji Rašidom Hasanom Pur Baeijem

Utorak, 12. januar 2021.

Susret predsednice Poslaničke grupe prijateljstva sa Iranom sa ambasadorom Islamske Republike Iran

Predsednica Poslaničke grupe prijateljstva sa Iranom Jasmina Karanac, razgovarala je danas u Narodnoj skupštini sa ambasadorom Islamske Republike Iran u Republici Srbiji Rašidom Hasanom Pur Baeijem (Rashid Hassan Pour Baei), o daljem unapređenju parlamentarne saradnje i mogućnostima za jačanje ekonomskih odnosa Srbije i Irana.


Jasmina Karanac je istakla da naše dve zemlje krase tradicionalno dobri odnosi, postavljeni još 1937. godine, koji se ogledaju u međusobnom poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta, kao i u uzajamnoj podršci u međunarodnim organizacijama. Srbija je zahvalna Iranu na čvrstom stavu, uprkos političkim pritiscima, da ne prizna jednostrano proglašenu nezavisnost tzv. Kosova, navela je ona.

Srbija i Iran imaju razvijene parlamentarne odnose, o čemu svedoči postojanje poslaničkih grupa prijateljstva u oba parlamenta, kao i razmena poseta na najvišem parlamentarnom nivou u proteklom periodu, ukazala je Karanac.

U razgovoru sa ambasadorom Irana, ona je izrazila nadu da će obe države uspeti u skorije vreme da prevaziđu pandemiju korona virusa i da će nastaviti uspešnu političku saradnju, kao i da će doći do unapređenja ekonomskih odnosa, koji ne prate dovoljno dobro razvijene političke odnose, iz razloga što platni promet između naše dve zemlje ne funkcioniše.

Ambasador Irana Rašid Hasan Pur Baei je izrazio zadovoljstvo razvijenom parlamentarnom saradnjom dve države, ističući značaj parlamenta, kao simbola demokratije i vladavine naroda.

On je ukazao da Iran pridaje posebnu važnost odnosima sa Srbijom, centralnom državom regiona Zapadnog Balkana i naveo da postoji potencijal, kao i interesovanje sa obe strane, da se ekonomska saradnja unapredi.

Predsednica PGP sa Iranom i iranski ambasador su tokom razgovora izneli očekivanje da će se nova administracija Sjedinjenih Američkih Država vratiti Nuklearnom sporazumu, i da će ukinuti nepravedno uvedene sankcije Iranu, što će omogućiti poboljšanje ekonomskih odnosa i saradnje Irana, ne samo sa Srbijom, nego i sa ostatkom sveta.

Sagovornici su istakli važnosti kulturne saradnje Srbije i Irana, kao i saradnje u oblasti obrazovanja, a zajednički je ocenjeno i da postoji značajan potencijal za unapređenje odnosa u poljoprivredi i u sektorima energetike i petrohemije.


Foto galerijaPrethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6