14. novembar 2022. Učesnici sastanka

14. novembar 2022. Učesnici sastanka

Ponedeljak, 14. novembar 2022.

Susret odbora za spoljne poslove narodnih skupština Srbije i Slovačke

Predsednik i članovi Odbora za spoljne poslove sastali su se sa predsednikom Odbora za spoljne poslove Narodne skupštine Slovačke Marjanom Kerijem.


Predsednik Odbora Borko Stefanović naglasio je da ono što je konstantna u našoj državnoj i spoljnoj politici, jesu najbliži mogući bratski odnosi sa Republikom Slovačkom. Istako je da je zato neophodno dodatno intenzivirati međuparlamentarnu saradnju, ali i ekonomsku, te uputio poruku slovačkim investitorima da su više nego dobrodošli u Srbiji.

Stefanović je izrazio zahvalnost na principijelnom stavu Slovačke Vlade da ne podlegne pritiscima Evropske unije po pitanju očuvanja teritorijalnog integriteta Srbije. Istako je da srpska strana i dalje gaji nadu da će sva otvorena pitanja između Beograda i Prištine biti rešena dijalogom, ali da priznavanje tzv. Kosova i njeno članstvo u Ujedinjenim nacijama, nisu pitanje o kojem može da se raspravlja.

Tema sasatnka bila je i članstvo Srbije u Evrospkoj uniji. Stefanović je naglasio da su Srbiji potrebni konkretni datumi i ulazak celog Zapadnog Balkana u EU.

„Treba nam nešto konkretno i odmah“, naglasio je Stefanović.

Predsednik Odbora za spoljne poslove Narodne skupštine Slovačke Marjan Keri izrazio je začuđenost zbog dužine tog procesa i naglasio da Srbija, kao i ceo Zapadni Balkan imaju punu podršku Slovačke na tom putu. On smatra da je EU dobar projekat i da može doneti dosta benefita Srbiji i naglasio da je Slovačka spremna da Srbiji pomogne da dosegne svoj cilj.

Govoreći o Kosovu i Metohiji Keri je istakao da Slovačka poštuje međunarodno pravo, naglasivši da je ono prekršeno jednostranim proglašenjem nezavisnosti Kosova, ali i podsetio da se to desilo i 1999. godine, kada je tadašnja Savezna Republika Jugoslavija bombardovana.

Zamenica predsednika Odbora za spoljne poslove Marina Raguš zahvalila se na principijelnoj podršci Slovačke teritorijalnom integritetu Srbije i naglasila da Srbija to izuzetno ceni i nikada neće zaboraviti, posebno zbog činjenice da, kao članica EU i NATO, zbog toga trpi veliki pritisak. Podsetila je na činjenicu da je Srbija ispunila sve tačke Briselskog sporazuma, što nije slučaj sa drugom stranom, ali da i dalje očekuje nastavak pregovora između Beograda i Prištine.

„Naš cilj je mir, stabilnost i politički dijalog“, zaključila je Raguš.

Članovi Odbora i narodni poslanici koji su govorili na sastanku, Dubravka Filipovski, Uglješa Marković, Dunja Simonović Bratić, Nataša Jovanović, Nemanja Joksimović, Nikola Radosavljević i Hadži Milorad Stošić, izrazili su zahvalnost na odluci Slovačke da čvrsto brani međunarodno pravo i time da Srbiji snažnu podršku u procesu rešavanja pitanja statusa Južne srpske pokrajine. Takođe, ukazali su na opasnost koja može da proistekne iz eventualnog članstva tzv. Kosova u Savetu Evrope. Pozvali su na jačanje privredne saradnje, kroz povezivanje slovačkih i srpskih privrednika u cilju unapređenja spoljnotrgovinske saradnje.

Tema sastanka bila je i ratni sukob između Rusije i Ukrajine, po pitanju koje su svi izrili nadu da će se uskoro desiti dijalog kojim će on biti okončan.

U svetlu izuzetnih odnosa dve zemlje sagovornici su se saglasili da slovačka nacionalna manjina predstavlja značajan most koji povezuje Srbiju i Slovačku, a Keri je izrazio nadu da će slovačka naivna umetnost iz Kovačice biti upisana na listi nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije.