10. jul 2019. Članovi neformalne Zelene poslaničke grupe sa delegacijom Parlamenta Alžira

10. jul 2019. Članovi neformalne Zelene poslaničke grupe sa delegacijom Parlamenta Alžira

Sreda, 10. jul 2019.

Susret neformalne Zelene poslaničke grupe sa delegacijom Alžira

Članovi neformalne Zelene poslaničke grupe sastali su se sa delegacijom Parlamenta Alžira, koju predvodi Džafar Noara Sadija.


Sastanak je otvorila koordinatorka neformalne Zelene poslaničke grupe narodna poslanica Jasmina Karanac koja je istakla tradicionalno dobre odnose Alžira i Srbije i želju da se ova saradnja neguje i u budućnosti.

Govoreći o radu neformalne Zelene poslaničke grupe istakla je da ona postoji već 10 godina od 2009. godine kada su njeno osnivanje inicirale dve nevladine organizacije koje i danas čine neformalni Sekretarijat Zelene poslaničke grupe. Istakla je da je glavni cilj ove grupe da teme zaštite životne sredine dobiju prioritet na političkoj agendi.

Karanac je naglasila da se prijateljski odnosi Alžira i Srbije vide i u ovoj oblasti, te je tokom prošle godine potpisan Memorandum o razumevanju u oblasti životne sredine, održivog razvoja i obnovljivih izvora energije kojim je omogućena razmena znanja, iskustva i jačanje bilateralnih odnosa. Takođe je istakla da pitanja životne sredine ne poznaju granice i da je zbog toga neophodno da ih rešavamo zajedno, globalno. Koordinatorka neformalne ZPG je navela da je zalaganjima neformalne Zelene poslaničke grupe uvedena naplata plastičnih kesa.

Članica koordinacionog tima neformalne ZPG narodna poslanica Nada Lazić je navela da je fokus ove grupe da se što veći broj narodnih poslanika, koji nisu profesionalno iz ove oblasti, upozna sa politikama zaštite životne sredine, kao i da članovi ove neformalne Grupe pokušavaju da osveste Vladu da ova oblast nije samo trošak već mogućnost za zapošljavanje i zaradu.

Članica neformalne ZPG Gordana Čomić je istakla da svojim zalaganjima članovi ove neformalne Grupe žele da ukažu da postoje tehnologije koje koriste ljudskom biću, a nemaju štetnog uticaja po životnu sredinu. „Svojim radom želimo da izgradimo bolji svet za one koji dolaze posle nas“, istakla je Čomić.

Članica neformalne ZPG Dubravka Filipovski je istakla da su tri cilja ove neformalne Grupe glavna: da ovu oblast približe građanima, da se donesu zakoni iz ove oblasti i da ih pravilno nadziru, kao i da se zalažu za više finansijske podrške u ovoj oblasti.

O značaju prirodnih resursa i borbe za njihovo očuvanje, kao i o implementaciji donetih dokumenata govorila je članica Sonja Pavlović.

Šefica delegacije Džafar Noara Sadija je istakla da je ovo pitanje goruće na svetskom nivou i da je jako zahvalna što je sada upoznata i sa stanjem u Srbiji. Džafar je govorila o stanju u ovoj oblasti u Alžiru, navela je da ima napredka ali da je saradnja najbitnija kako bi se postiglo više. Alžir je doneo strategiju koja uključuje sve segmente društva u oblast životne sredine. Istakla je veliku podršku radu neformalne ZPG i uputila zvaničan poziv na salon reciklaže koji će se održati krajem godine u Alžiru. Ostali članovi delegacije su istakli da će podržati osnivanje ovakve grupe i u parlamentu Alžira i da bi im podrška u tome od Srbije jako značila.

Sastanku su prisustvovale narodne poslanice: Nada Lazić, Jasmina Karanac, Sonja Pavlović, Dubravka Filipovski i Gordana Čomić.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
petak, 14. avgust
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja