5. novembar 2019. Delegacija Narodne skupštine u PS SE u razgovoru sa ambasadorom Kraljevine Španije u Srbiji

5. novembar 2019. Delegacija Narodne skupštine u PS SE u razgovoru sa ambasadorom Kraljevine Španije u Srbiji

Utorak, 5. novembar 2019.

Susret delegacije Narodne skupštine u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope sa ambasadorom Kraljevine Španije u Srbiji

Predsednica delegacije Narodne skupštine u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope prof. dr Aleksandra Tomić i zamenik člana delegacije Aleksandar Marković, sastali su se sa ambasadorom Kraljevine Španije u Srbiji Nj.E. Raulom Bartolomeom Molinom.


Sagovornici su se osvrnuli na tradicionalno prijateljske odnose, koji rezultiraju snažnom i kontinuiranom podrškom pri rešavanju najznačajnijih međunarodnih pitanja od značaja za obe zemlje. U tom svetlu španski ambasador je naglasio da stav njegove zemlje o nepriznavanju nezavisnosti Kosova i Metohije ostaje nepromenjen i da će Španija u datom trenutku podržati odluku i izbor koji Srbije napravi. On je istakao da je samoproklamovana nezavisnost tzv. Kosova grubo kršenje međunarodnog prava i naglasio da se stav Španije po tom pitanju nije menjao ni sa promenama vlada, te da se neće menjati ni u budućnosti.

„Dajemo punu podršku viziji Srbije i nastavku dijaloga Beograda i Prištine“, naglasio je španski ambasador. On je takođe izrazio nadu da Španija može i ubuduće da računa na podršku Srbije pri rešavanju katalonskog pitanja.

Predsednica delegacije Narodne skupštine u PS SE prof. dr Aleksandra Tomić osvrnula se na aktuelna pitanja sa kojima se Srbija susreće u PS Saveta Evrope. Prvo je pitanje Izveštaja o monitoringu za Srbiju koji kasni već sedmu godinu, iako je Komitet ministara SE još 2015. godine glasao za prelazak Srbije u postmonitoring fazu. Drugo otvoreno pitanje, istakla je Tomić, jeste Izveštaj o Kosovu i Metohiji koji nije usvojen ni posle dve godine rada španskog izvestioca na njemu, pa se Srbija ponovo nalazi u situaciji da čeka izbor novog izvestioca na mandat od dve godine.

Sagovornici su istakli da očekuju nastavak uspešne saradnje dve delegacije u PS Saveta Evrope i uzajamnu podršku na međunarodnom planu.


Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2